Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

VITA ekspanderer til EU-markedet

VITA ekspanderer til EU-markedet
Roar Arnstad i Vita
Foto: Vita
Netthandel

Netthandel er en av hovedsatsingene for skjønnhet- og velværekjeden VITA. Snart står også det europeiske netthandelsmarkedet for tur. Vi har møtt administrerende direktør Roar Arnstad.

ANNONSE

VITA startet med nettbutikk i 2012, og har et uttalt mål om å omsette for mer enn 100 millioner kroner innen det de omtaler som ”rimelig tid”. Fjoråret viste en tredobling av omsetningen på nett, og ble også året da kjeden rekrutterte et dedikert e-commerce team og intensiverte onlinesatsingen.

Eget DNA på nett

- Vi ser på e-commerce som en av våre tre hovedsatsinger, sammen med kjedene VITA og VITA Exclusive. Vi foretok en redesign av nettsidene våre i fjor, og nå jobber vi aktivt for å bli den største «white player» nettbutikken i Norge innen kategorien skjønnhet og velvære, forteller administrerende direktør Roar Arnstad.

I det legger han at VITA skal være en aktør som ikke parallellimporterer, men utelukkende kjøper direkte fra autoriserte leverandører og merkevareeiere. Dermed skiller de seg ut fra store konkurrenter som Blivakker.no og Blush.no som begge satser mye på parallellimport.

Kjeden har tatt et aktivt valg på at forbruker som hovedstrategi skal møte samme kampanjer og planer i butikk og på nett. Online skal man imidlertid tilby ekstra krydder, content og overraskelser for forbrukeren.

- Vi har to konsept, VITA og VITA Exclusive. Førstnevnte retter seg mot lavprismarkedet og verdisegmentet innen skjønnhet & velvære, mens VITA Exclusive dekker high end-markedet. VITA.no syr dette sammen, og presenterer begge konseptene til forbrukeren, som dermed finner alt på ett sted. Samtidig tror vi det er viktig å gi nettbutikken et eget «DNA» for å kunne ta opp konkurransen med de rene nettaktørene som har fått lov til å dominere kategorien skjønnhet og velvære frem til nå, påpeker Arnstad.

Overgår kundens forventninger

De viktigste fokusområdene under fjorårets redesign av nettbutikken var responsivt design, styrking av betalings- og leveringsalternativer, kategori og produktpresentasjon, samt online marketing.

- Vi har klokketro på at de aktørene som leverer trygge kvalitetsprodukter til god pris, på en måte som overgår kundens forventninger, vil vinne på sikt. Rask leveringstid, en god kjøpsopplevelse, overraskelser med gratis vareprøver og god oppfølging er viktig. Vi fokuserer dessuten sterkt på å overgå kundens forventninger på kundeservice og leveringstid. Med en typisk leveringstid på 1-2 dager, og fire timer som raskeste alternativ, tror vi at vi er en av Norges raskeste nettbutikker. Dette setter kundene selvsagt pris på, noe som blant annet har resultert i høyest trustpilot-score innen vår kategori, forteller Arnstad, som også er opptatt av å tilby forbrukerne valgmuligheter.

- Det betyr at kunden blant annet kan velge mellom levering hjem i postkassen, på døra, til bedrift eller postkontor. Vi har et dedikert netthandelslager i vårt logistikksenter i Mjøndalen. Her har vi en fantastisk gjeng med ansatte som virkelig går inn for å overraske kundene våre med lynrask levering. Dette er vi stolte av å ha fått til, og igjen er det bare å ta en titt på trustpilot-rangeringen vår for å se hvor viktig dette er, påpeker Arnstad.

Direkte innsikt

Med nærmere 200 butikker fordelt over hele Norge, er de fysiske butikkene fremdeles VITA sitt viktigste aktivum. Arnstad har imidlertid store forventninger til samspillet mellom nett og butikk i fremtiden, og lanseringen av Club VITA har vært navet i kjedens multikanal- og omnikanalstrategi. Her kan de tjene opp poeng på alt som handles på VITA, VITA Exclusive og VITA.no, og disse kan løses ut i produkter som kan hentes ut i butikk. På den måten får man ekstra trafikk til kjedens butikker, samt at man skaper lojalitet og verdi for forbrukerne ved å handle i alle kjedens kanaler.

- Club VITA er vår store lojalitetssatsing for å segmentere kundene i forhold til deres behov og oppgitte preferanser. Vi tilpasser oss med dette en ny mediehverdag og skaffer oss direkte innsikt om våre forbrukere. Det gir oss en enorm mulighet til å segmentere og kommunisere en til en, i henhold til forbrukernes behov, forteller Arnstad.

Nytt marked i EU

Essensielt i VITA sin strategi for videre vekst står også kjedens nylige oppkjøp av Grand Parfymeri i Sverige, som består av tre store destinasjonsbutikker i Göteborg og Kungsbacka, samt nettbutikk og lager.

- Grand Parfymeri er Sveriges største privateide parfymerikjede. Det er en sterk merkevare, og en institusjon i Gøteborg-området. Dette ønsker vi å utvikle, og vi vil ekspandere innen butikk og nett i fremtiden, forteller Arnstad.

Han påpeker at uklare rammebetingelser for norsk handel gjør det fornuftig å etablere en operasjon innenfor EU.

- Vårt fokus har vært å kjøpe butikker og etablere oss i Sverige, og nå har vi i tillegg fått en mulighet med ekspansjon på nett innen EU. Regjeringens merkelige og uforståelige rammebetingelser for norsk handel, til fordel for subsidiering av utenlandske nettaktører vedrørende moms, har vist at Sverige er et mer interessant land å investere i enn Norge. Det er morsomt å være en norsk aktør som går inn i Sverige, i et marked der rammebetingelsene for handel og nett i stor grad går i motsatt retning, avslutter Arnstad. 

FAKTA:

Den første VITA-butikken ble åpnet i Oslo i 1981.

VITA og VITA EXCLUSIVE er Norges største kjede innen skjønnhet og velvære, og har i dag nesten 200 butikker fordelt over hele Norge.

VITA er eid av Cosmetic Group AS, som igjen er eid av selskapet FSN Capital AS (60%) og Norgesgruppen ASA (40%).

Cosmetic Group AS og VITA AS ledes av administrerende direktør Roar Arnstad.

Del artikkel: