Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

XXL og Europris refses av investeringsøkonom  for overdrevent fokus på fysiske butikker

Satser på kortere leiekontrakter
Foto: eHandel.com
Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

Nordnets inveseringsøkonom er lite imponert over XXL og Europris og deres stadige butikkåpninger.

ANNONSE

Så langt i år har Europris økt sin butikkportefølje med syv butikker og to til er planlagt før nyttår. Samtidig har XXL planer om å åpne 7-9 butikker i år.

Flere butikker som igjen medfører høye leiekostnader og tilhørende varelagerkostnader, er ingen suksessoppskrift, skal vi tro Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen.

- Selskapene åpner nye butikker i en verden der netthandel utgjør en stadig større andel av bransjens omsetning. Det er helt feil vei å gå, sier han til Hegnar.no.

Han er ikke den eneste som er kritisk til XXL og Europris for tiden. De to kjedene har slitt voldsomt på børsen med et fall i aksjekursen på henholdsvis 47 og 37 prosent siden nyttår.

XXL avviser kritikken

Overfor Hegnar.no avviser de to kjedene den krasse kritikken.

IR- og strategidirektør Tolle Grøterud i XXL avviser overfor Hegnar.no at sportskjeden ikke vektlegger netthandel og kanalsamspill godt nok.

- XXL har få og store varehus sentralt plassert, med de beste ansatte i industrien med dyp fagkunnskap, og disse destinasjonene har en viktig funksjon i netthandelen også. De fungerer blant annet som servicepunkter, pick-up og returpunkter, samt markedsføring og showrooms. Det er noen store byer igjen i Norden hvor vi ønsker oss varehus, men fremtidens utrulling av varehus handler mer og mer om Europa. I Østerrike er vi nå i gang, og har kun fire varehus i dag.

- Netthandel kan gi oss spennende vekstmuligheter

Heller ikke Pål Wibe, konsernsjef i Europris vil ta kritikken til seg. Han påpeker at selskapet kun etablerer butikker som oppfyller deres strenge krav til lønnsomhet.

Samtidig påpeker han at Europris befinner seg i et segment der netthandelen er minimal, en trend han også ser hos liknende aktører i USA og England,

- Selv uten egen netthandel klarer disse seg godt med fortsatt god vekst i både gamle butikker og nyetableringer. Når det er sagt, må det legges til at vi i Europris, i motsetning til de fleste av disse sammenlignbare konseptene i andre land, har åpnet nettbutikk for å skaffe oss erfaringer om hva som kan selges i en nettbutikk - evt. klikk & hent i tett samspill med de fysiske butikkene. Vi tror det på litt lengre sikt kan gi oss spennende vekstmuligheter, fortsetter Europris-sjefen.

Del artikkel: