(BERLIN/OSLO): Rundt 10 000 personer fra 117 nasjoner jobber hos den tyske motegiganten Zalando. Rundt 200 av dem kommer fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.
Mange av dem inngår i det som kalles «Nordic Cluster» - en tett gjeng som utelukkende skal føle pulsen på hva som skjer i Norden, og hele tiden ha det nordiske markedet på radaren og tilpasse hvert enkelt lands nasjonale Zalando-side med kløkt og omhu.
De skal rett og slett skru sammen en best mulig totalpakke som skal fungere optimalt for hvert av de nordiske landene.
For hvert eneste land Zalando er inne i og spiser av «markedskaken» byr på sine utfordringer.
Som betaling for eksempel. Zalando har intet mindre enn 25 forskjellige betalingssystemer for å kunne tilfredsstille alle som ønsker å handle hos dem.
Du trodde kanskje at alle kunne betale med kort når de avslutter handelen på nett?
Neida, så enkelt er det ikke alle steder. I for eksempel Italia og Polen blir varene betalt kontant ved levering på døra.
Les også: De 10 aller mest populære nettbutikkene: eBay er nordmenns soleklare nettfavoritt
Norden er viktig
Zalando har et uttalt mål om at det nordiske markedet er viktig for dem.
- Norden er et viktig satsningsområde for oss. Forbrukerne er enormt mobile, og har et avansert forhold til e-commerce. Og i tillegg har de en avansert motesmak, sa Zalando-grunnleggeren Robert Gentz da Netthandel.no nylig traff ham i den tyske hovedstaden.
Zalando ønsker ikke å uttale seg om hvor mye de omsetter for i Norden.
Det er i grunn ganske rart å vandre rundt i Zalandos lokaler og høre østlendinger snakke med finnmarkinger. Men det er kanskje slik det skal være når Norge skal være med i det globale nettspillet.
Hans Kristian Furuseth har jobbet på Zalandos hovedkontor siden januar i år, men har bodd og jobbet i Berlin siden januar 2015.
- Jeg var med på to start-ups og drev litt med netthandel før jeg endte opp her, forteller han. Hos fashion-plattformen til Gentz & Co har han et slags overordnet ansvar for prising, marketing, branding og logistikk for Norden.
- Hvordan har du det her da?
- Dt er veldig spennende å jobbe i et selskap som er på vei oppover, sier Furuseth før både han og Netthandel.no må haste videre.
Les også: Zalando på offensiven: Satser på 10 milliarder euro i omsetning om få år
Oppturen fortsetter
Torsdag ble resultatet for årets første kvartal offentliggjort. Tallene viser at Zalando ufortrødent vokser videre.
Inntektene i årets første kvartal endte på drøyt 796 millioner euro - en oppgang på 23,7 prosent i forhold til første kvartal ifjor.
I løpet av årets tre første måneder har de hatt 479,5 millioner besøkende på sine nettsider, noe som er en en oppgang på nesten 90 millioner besøk i forhold til første kvartal i 2015.
Ifjor omsatte selskapet for 2,96 milliarder euro.
Interessert i flere tall? Her kan du laste ned og lese Zalandos gjøren og laden i årets første kvartal.
Ble et software-selskap rikere
Det ble også klart at Zalando kjøper det tyske software-selskapet Tradebyte. Selskapet som ble etablert i 2009 har 60 ansatte.
Selskapet spesialiserer seg på softwareutvikling mot netthandel. Med Tradebyte med på laget muliggjøres det for utvalgte merker å kunne selge direkte på Zalandos eksisterende plattform.
- Vi ser store strategiske fordeler med dette partnerskapet. De er teknisk sterke og har den nødvendige operasjonelle erfaringen som gjør dem godt egnet. I tillegg har de et godt etablert nettverk rundt seg. Sammen skal vi fortsette utviklingen av gode løsninger for våre partnere - enten vi snakker om merker, retailere eller «offline players», uttaler Christoph Lange fra Zalando.
Også Tradebyte er fornøyd med dagens hendelse.
- Vi har fått Europas ledende moteplattform som en sterk partner. Sammen med Zalando vil det bli mulig for oss å nå et nytt nivå i posisjoneringen som en vital spiller i den globale, digitale netthandels-businessen, sier Matthias Schulte, daglig leder i Tradebyte.
Les også: Zalando oppretter idé-stipend i Norge
Zalandos hovedkvarter i Berlin, et steinkast unna East Side Gallery med det kjente murmaleriet av DDRs Erich Honecker og Sovjetunionens tidligere president Leonid Bresjnev.
(Alle foto: Bjørn Skomakerstuen/Netthandel.no)