Bruker lydopptak til opplæring av Alexa: Amazon-ansatte kan overhøre dine private samtaler

Noen ganger gjør de det, andre ganger ikke.

Flere og flere inviterer smarthøyttalere inn i sine hjem, uten bekymring om at noen andre skal høre dem gjennom mikrofonen de stadig snakker med. 

Har du en Amazon Echo hjemme eller på jobb er det i følge Bloomberg høyst sannsynlig at Amazon-ansatte kan overhøre flere av dine private samtaler. 

Annonse

Menneskene har en viktig rolle i å trene opp algoritmene, som gjør at vi kan prate med for eksempel Google og Alexa. Derfor er det fremdeles mange manuelle prosesser som foregår i utviklingen av disse. 

Les også: Nordiske kunder er skeptiske til stemmestyrt netthandel

Hører 1000 lydklipp om dagen

Et globalt Amazon-team, som jobber med å lære opp talegjenkjenningssystemet Alexa, kan i løpet av én arbeidsdag overhøre hele 1000 lydklipp hver, skriver avisen. 

- Vi tar sikkerheten og privatlivet av våre kunder seriøst. Vi merker oss kun ekstremt små tilfeller av Alexas lydopptak for å forbedre kundeopplevelsen. For eksempel, hjelper denne informasjonen oss til å trene talegjenkjenningen og forståelsen av naturlig språk, slik at Alexa kan forstå dine forespørsler bedre og forsikre at tjenesten fungerer bra for alle, sier en talsperson i Amazon, i følge Bloomberg.

- Nulltolleranse for utnyttelse av systemet

Det står ikke direkte i Amazons policy eller markedsføring av Alexa at det er mennesker som plukker opp samtalene dine når du snakker med henne, men det fremkommer at de kan bruke dine forespørsler til å trene opp talegjenkjenningen.

Lydklippene som tas opp, skal dog ikke være knyttet til fullt navn og adresse.

- Vi har strenge tekniske og operasjonelle sikkerhetsvakter, og har nulltolleranse for utnyttelse av systemet. Ansatte har ikke direkte tilgang på informasjon, som kan identifisere personen eller brukeren som en del av dette arbeidet. 

Både Apples Siri og Google har også tilgang til lydklipp fra sine assistenter, med samme mål om å forbedre produktene. Informasjonen skal heller ikke her være personlig identifiserbar, samtidig som lydene fra Googles assistent også er forvrengt.  

Annonse

Pålagt å transkribere

I følge Amazons nettside skal ingen klipp bli lagret med mindre Alexa oppfatter ordet "wake", eller aktiviseres ved hjelp av knappen. Systemet kan dog feiltolke lyder, og da aktiviseres allikevel.

Uansett er lytterne pålagt å transkribere lydopptakene, feiltolkning eller ei. En ansatt i Amazon skal i følge Bloomberg ha sagt at hver lytter transkriberer opp til 100 klipp hver dag, som er tatt opp uten at Alexa har fått noen forespørsel. 

Les også: Nordmenn er mest mottakelige for kunstig intelligens

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!