Dette har kostet 30 millioner kroner

Offentlig sendrektighet gjør at Komplett Apotek ennå ikke er et komplett apotek.

1. januar i år ble forsendelsesforbudet av reseptbelagte medisiner opphevet.

Vel og bra det, men for Komplett Apotek hjelper det lite, så lenge det offentlige ikke har på plass et system for å sikre en forsvarlig og god teknisk løsning for at et nettapotek skal kunne koble seg opp mot databasen Reseptformidleren der all informasjon om landets pasienter og tilhørende resepter ligger lagret.

Annonse

Det må nemlig være på plass for at et nettbasert apotek skal kunne håndtere e-resepter, ta imot bestillinger - og sende medisinene ut til kundene sine.

- Et paradoks

- Det er et paradoks at en teknisk løsning for e-resepter ennå ikke er utviklet selv om Stortinget vedtok å fjerne forsendelsesforbudet allerede i februar 2014, sier nettapotekets administrerende direktør, Geir Eide, til Netthandel.no.

Direktoratet for e-helse anslår at den tekniske løsningen kan være på plass i løpet av høsten 2016.

Inntil da blir det en del stilletid for de seks farmasøytene, den ene apotekteknikeren og økonomen Eide, som tilsammen utgjør gjengen bak Komplett Groups apoteksatsing.

Alt er ellers på stell. De har opprettet en lovpålagt fysisk butikk i Sandefjord med nødvendig avtrekk, håndvask, skillevegg, to meters avstand fra disk til venteplass for den nødvendige diskresjonen - samt tilpasninger for rullestolbrukere.

Apotek- og driftskonsesjonen fra Statens Legemiddelverk er også på plass.

Få dør-pling, mye venting

I november i fjor åpnet de nettbutikken Komplettapotek.no og dertilhørende fysisk butikk. Så langt har de kun solgt og sendt ut reseptfrie varer via nett. Det monner ikke nok, da fordelingen mellom reseptbelagte medisiner og reseptfrie medisiner har en omtrentlig fordeling på 60-40.

Statistikk fra Apotekforeningen viser at det i 2015 ble det omsatt medisiner i Norge for nesten 24 milliarder kroner (sykehusapotek er ikke tatt med i totalen). Norske leger skriver årlig ut rundt 50 millioner resepter.

Annonse

Det er sjelden det plinger i butikken hos Komplett Apotek fordi en kunde er på vei inn døren. Det hele dreier seg i bunn og grunn om nett, mens det fysiske apoteket i hovedsak er bygget for å oppfylle lovverkets krav om et fysisk apotek.

- Vi venter, vi. Så langt har ventingen kostet 30 millioner kroner, sier Eide.

Her er Geir Eide inne i apotekets hjerte; lageret. Autostore-robotene som henter og plukker varer, og de ansatte som pakker de samme varene i esker og klargjør for utsending, har ennå ikke vist sitt fulle potensial.
Her er Geir Eide inne i apotekets hjerte; lageret. Autostore-robotene som henter og plukker varer, og de ansatte som pakker de samme varene i esker og klargjør for utsending, har ennå ikke vist sitt fulle potensial.

Brøyter vei

Han sier at det de holder på med er å brøyte vei i en gammel og tradisjonell  bransje. Eide påpeker at noen få store aktører (i hovedsak Boots, Apotek1 og Vitus Apotek) har 99 prosent av markedet. Legemiddelindustrien (LMI) er ifølge Eide godt fornøyd med nykommeren.

- De ønsker økt konkurranse velkommen, sier han, mens Netthandel.no er på besøk i Sandefjord.

Eide kom sammen med driftsdirektør og farmasøyt Stig Henning Pedersen fra Apotek1. Pedersen kjente på en voksende gründertrang, og var ikke vond å be da Eide foreslo for ham å skifte beite.

-  Dette er et spennende felt for en som er lysten på å skape noe nytt, sier Pedersen.

Gode penger i nettapotek

Det sies at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Foreløpig har det vært mye penger ut for Komplett Apotek - og lite penger inn. Men med litt is i magen kan situasjonen fort snus på hodet.

Det er Pär Svärdson, den svenske gründeren bak nettapoteket Apotea, et godt eksempel på.

For fire år siden satstet han på det samme konseptet som Komplett nå bringer til torgs i Norge. Fjoråret var et kanonår for gründeren som holder hus i Morgongåva like utenfor Uppsala. 1, 9 millioner medisinpakker ble pakket og sendt ut ved hjelp av 140 ansatte. Omsetning: 585 millioner svenske kroner.

I år satser bedriften på en omsetning opp mot én milliard svenske kroner.

Har en femårs-plan

Tilbake til Sandefjord og de to ventende apotekerne Eide og Pedersen.

- Hva er deres målsetting?

- Vi har en femårs-plan, hvor vi skal ta én prosent markedsandel i året. Det vil si at vi håper å omsette for rundt én milliard om fem år, sier Eide.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!