Disse reseptmidlene kjøper vi på nett

Onsdag 19. oktober var en nettapotek-historisk merkedag. Nå har flere av de store aktørene dannet seg et bilde av hva som er mest «pop» på nett.

Jubelen sto i taket hos alle apotekkjedene i Norge 19. oktober. Dette var dagen da myndighetene åpnet opp for kjøp av reseptbelagte medisiner på nett.

En større apotekhistorisk dag har ikke Norge sett siden dereguleringen i 2001. Da ble det åpnet for at private kjeder kunne ta del av godene.

Annonse

Men hvordan har denne nyvinningen gjort seg gjeldende hos tre av de største nettaktørene?

Diskresjonsprodukter og syrenøytraliserende


Stig Henning Pedersen.

Stig Henning Pedersen.
Foto: Morten Rakke

- Vi hadde veldig stor pågang av reseptkunder de to første ukene etter at reseptløsningen ble lansert 19. oktober. Det har normalisert seg, men vokser uke for uke, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Komplett Apotek.

LES OGSÅ: Nå blir Komplett Apotek endelig et komplett apotek

Han sier kundene så langt primært er unge mennesker og småbarnsforeldre som er vant med netthandel. De fleste kundene bor i følge ham i byer og tettsteder.

- Når det gjelder hva kundene handler, ser vi at mange småbarnsforeldre kjøper astma- og allergimedisiner. Det er også stor etterspørsel etter diskresjonsprodukter. Vi er inne i den mørke årstiden og julebordsesongen er for fullt i gang. Det betyr at flere kunder kjøper legemidler for depresjon og migrene, og ikke minst syredempende medisiner i en tid med mye fet julemat, forteller Pedersen til Netthandel.no.

- Vi gleder oss til fortsettelsen

Anders Stensønes, ansvarlig for digital handel i Apotek 1, landets desidert største apotekkjede med en markedsandel på 47 prosent, sier følgende:

- Vi har hatt en god økning etter lanseringen av reseptvarer 19. oktober, og vi er tilfredse med de første månedene.

Annonse

- Kan du gi et eksempel på en vare som selger spesielt bra på nett hos dere?

- Jeg tror vel at vi generelt kan si at det innenfor salg av reseptpliktige legemidler går jevnt fra hele spekteret, sier Stensønes.


Anders Stensønes.

Anders Stensønes.
Foto: Bjørn Skomakerstuen

LES OGSÅ: Norges største apotekkjede er rigget og klar til å bli et fullverdig nettapotek

- Astma- og allergimedisiner selger best

Etter noen uker med nettsalg av reseptbelagte midler ser netthandelssjef Lene Strand en del tendenser hos kundene som handler digitalt hos Vitusapotek.

Varer i kategorien astma og allergi selger mest, etterfulgt av smertestillende medikamenter. Deretter følger medikamenter for smerte - samt p-piller og potensmidler.

Mens hjerte- og karmedisin troner øverst på salgslisten til de fysiske apotekene, er det astma- og allergimedikamenter som foreløpig selger best på nett, kommer det frem i en pressemelding fra apotekkjeden.

- I de fysiske apotekene ligger hjertemedisin øverst i salgsstatistikken. Årsaken er nok at vi jevnt over snakker om litt eldre og mindre digitale kundegrupper. Den erketypiske nettkunden er en mann, selv om vi ser en ganske god spredning både i alder, kjønn og geografi blant de som kjøper reseptmedisin på nett, sier Strand.

En annen trend er at mange nettapotekkunder foretrekker å hente varene sine i nærmeste apotekfilial.

- De aller fleste har et apotek i nærheten av der de bor eller jobber, og om lag en fjerdedel av nettkundene våre velger å hente i butikk fremfor å sitte hjemme og vente på varene. Et slikt kjøpsmønster ser vi også i enkelte andre bransjer, for eksempel i elektronikkbransjen, påpeker Strand.


Lene Strand.

Lene Strand.
Foto: NMD

50 millioner resepter i året

Statistikk fra Apotekforeningen viser at det i 2015 ble det omsatt medisiner i Norge for nesten 24 milliarder kroner (sykehusapotek er ikke tatt med i totalen).

Norske leger skriver årlig ut rundt 50 millioner resepter.

(Fotomontasje: Diego Cerva/Yay Images/Morten Rakke/Bjørn Skomakerstuen)

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!