Elkjøp og Komplett stanser salget: Flere nettbutikker selger ulovlige elsparkesykler

Forbrukertilsynet styrker oppfølgingen.

Etter en eksplosjon av elsparkesykler i Norge i fjor har dette vært et mye solgt produkt hos mange selskaper som selger elektronikk. Utfordringen er at ikke alle elektriske sparkesykler som selges, er lov å kjøre med. Derfor slutter elgigantene Elkjøp og Komplett nå å selge noen av sine mest populære varianter. Det melder Tek.no.

I veitrafikkloven er det ulovlig å kjøre sparkesykler som overstiger 20 kilometer i timen, noe flere av de mest solgte modellene gjør.

Annonse

Selv om elsparkesyklene er i strid med loven er det likevel lov å selge de. Power stanser dermed ikke salget, men opererer med en fotnote i sin nettbutikk, som skal opplyse forbrukerne om at produktet er ulovlig å bruke. 

- Mange opplyser ikke 

Elbilforeningen meddeler i en pressemelding at de har fått henvendelser fra forbrukere, som ikke har vært klare over regelverket og dermed kjøpt ulovlige sparkesykler.

Det er forhandlerens plikt å opplyse om bruksområder for de elektriske sparkesyklene, skriver foreningen, som mener flere ikke opplyser tilstrekkelig.  

- De fleste kjenner ikke dette regelverket, da dette er ganske nytt. Og vi ser at mange som selger disse, faktisk ikke opplyser om bruksområdene, eller at det står med svært liten skrift, skrev Hulda Tronstad, seniorrådgiver i Norsk elbilforening, i en pressemelding. 

- Kan villedes til brudd på veitrafikkloven

Forbrukertilsynet sier til Tek.no at de vil følge opp markedsføringen av disse produktene ytterligere fremover. 

- Hvis sparkesyklene har bruksbegrensninger og er ulovlige å bruke i vanlige sammenhenger, er det viktig at det opplyses klart og tydelig om dette i markedsføringen og før kjøp. Gjør ikke selgeren dette, er det en fare for at forbrukeren blir villedet til å kjøpe et produkt med et markert mindre bruksområde enn hun har tenkt, eller enda verre, villedes til brudd på veitrafikkloven, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet til Tek.no. 

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!