Snudde skuta etter flere år med tap: Fra åtte til 37 butikker på tre år – nå fortsetter Zizzi ekspansjonen

- Fysiske butikker har kommet for å bli.

Curvy fashion-kjeden Zizzi slet med tap i mange år, men har de siste årene snudd skuta og levert gode resultater. I fjor økte selskapet omsetningen med 27 prosent til 133 millioner kroner. 

Siden 2016 har Gunn Inger Hansen ledet den norske virksomheten av BGN retail som omfavner Zizzi-kjeden. Denne har på tre å gått fra åtte til snart 37 butikker, hvor 25 er overtatt fra franchisetagere og fire er nye butikker. Nå satser selskapet også fysisk på det tyske markedet. 

Annonse

- Vi har overtatt veldig mange butikker og fått bedre kontroll. Det gjør at vi også har styrket kolleksjonen i butikkene til mer dagsaktuell mote. Day-to-day business står høyt hos oss. Samtidig har vi styrket markedsposisjonen vår gjennom markedsføring, sosiale medier og netthandel, sier Gunn Inger Hansen til Ehandel.

Blir retaildirektør i Danmark

Før Zizzi hadde Hansen lang erfaring fra Bestseller samt fem år fra stillingen som Norgessjef for skokjeden Bianco. Nå tar hun med seg familien sin til Danmark for å bli retaildirektør for eierselskapet Ball Group. Ny Landesjef i Norge blir Margit Austli Pettersen, som frem til nå har jobbet som Regionsjef i Zizzi.Zizzis har åpnet sin første fysiske butikk i Tyskland. Foto: Zizzi

Zizzi har butikker i Danmark, Sverige, Finland og Holland i tillegg til Norge, samt nettbutikk i de representative landene pluss Belgia, Frankrike og Tyskland. Nå får også Tyskland sin første fysiske Zizzi-butikk, og flere skal det bli. 

- Tyskland er et naturlig valg etter at vi fikk Findos Investor inn som nye eiere tidligere i år. Dessuten er det et veldig attraktivt marked, da det er et stort land med potensiale for mange fysiske butikker.  

Ønsker konkurransen velkommen

Selv om flere av de store kleskjedene tilbyr plus size-mote, er en av Zizzis store styrker at de er Norges eneste rene kjede for såkalt curvy fashion. I hvertfall foreløpig.

- Per dags dato er vi alene, men vi er klar over at flere utenlandske aktører snuser på vårt segment i Norge. Det vil jo være en stor konkurranse for oss, men vi ser ikke nødvendigvis på det som negativt. Skal man se på dagens konkurransesituasjon er det i såfall nettaktører som vil komme til å “forstyrre” oss. 

I år har Zizzi åpnet tre nye butikker i Norge samt renovert to. De neste årene er planen å åpne fem butikker til.

Annonse

Vant pris 

Hansen trekker frem at rekruttering er et stort fokus i Zizzi-kjeden, og en stor suksessfaktor for å tilegne seg en lojal kundegruppe.  

- Vi dekker et behov som ingen andre tilbyr. Vi har et dyktig team både på hovedkontor og i butikk, som er trent i styling og gir motetips som kunden kanskje ikke får hos andre kleskjeder som H&M, Kappahl og Cubus.

Under Virkes Handelskonferanse forrige uke vant butikksjefen for Zizzi i Hamar prisen for Årets butikksjef.

- Jeg har jobbet i bransjen i mange år, men må innrømme at jeg aldri har sett noen butikksjef som har hatt 46 måneder med grønne tall. Det er veldig artig!

- De beste vinner

Virke samlet retailere fra hele landet samt foredragsholdere fra inn- og utland under samme tak på Clarion Hotel The Hub i Oslo forrige tirsdag. Her var det mye snakk om konkurransesituasjonen i dagens detaljhandel og de fysiske butikkenes rolle i tiden fremover. 

- Retail as we knew it is over, sa blant annet den amerikanske retaileksperten Lee Peterson.

Det har lenge vært snakk om butikkdød i takt med at netthandelen vokser kraftig, men i følge Peterson er vi nordmenn langt fra ferdig med fysiske butikker sammenlignet med amerikanere. Det gjelder å tenke nytt, forklarte han. Det samme mener Zizzi-sjefen.   

- Jeg må først og fremst si at jeg er utrolig inspirert etter Virkes Handelskonferanse, og enig i mye av det som ble snakket om der. Fysiske butikker har kommet for å bli, men vi må tenke nytt. Vi kan ikke skylde på nettet lenger, men må peke på oss selv. De beste vinner, og da bør man være endringsvillig. Dagens situasjon er blitt slik at det som er en løsning i dag ikke nødvendigvis er det om et halvt år, samtidig som jeg tror fokus på riktig rekruttering er viktig. Man kan ikke sove i denne bransjen, avslutter Hansen.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!