Kriseåret 2018: Frykter flere konkurser i 2018 enn i kriseåret 2009

Sommeren har vært tøff for norske bedrifter. Nå frykter økonomi-ekspert at vi kan få flere konkurser enn i kriseåret 2009.

I løpet av de 12 siste månedene har 4851 bedrifter blitt slått konkurs og 1575 bedrifter blitt tvangsoppløst.

I juli alene gikk 266 bedrifter konkurs og 39 bedrifter ble tvangsoppløst av myndighetene.

Annonse

Det nærmer seg nå stygt rekorden etter finanskrisen i 2009, hvor 6449 selskaper gikk overende, sier Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode. 

– I feriemåneden er det ikke de helt store utslagene, men tallene viser at det fortsatt kan gå mot flere konkurser i 2018 enn i rekordåret 2009, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Til sammen utgjør det hele 6426 selskaper som har gått overende på et år. 

Økt netthandel og automatisering av tjenester

Ruud mener det er vanskelig å forklare konkurs-veksten. "Norge AS" går nemlig godt, mener Ruud.

– Når vi kan tangere rekorden som ble satt etter finanskrisen skulle man tro at det sto dårlig til med norsk økonomi og næringsliv. Det stemmer ikke overens med andre indikatorer for vekst og sysselsetting.

– Men det er klart at det skjer store endringer i en del bransjer som kan forklare noe av utviklingen. Innen detaljhandel og tjenesteytende næringer har vi registrert stor vekst i antall konkurser, og det er nok store strukturelle endringer i disse bransjene om dagen med økt netthandel og automatisering av tjenester, forklarer Ruud.

Flere norske kjeder og nettbutikker har hatt et vanskelig år. Her er noen av dem som har måttet tåle negative overskriften i år på grunn av pengeproblemer:

Detaljhandelen sliter

Tjenesteytende næringer har hatt en økning i antall konkurser og tvangsavviklinger på hele 18,5 prosent hittil i år, mens i detaljhandelen er det registrert en konkursøkning på 10,3 prosent.

Annonse

Også i industrien er det tungt for tiden med en konkursøkning på hele 11,5 prosent hittil i år.

Bransjen bygg og anlegg har "bare" en økning på 2,8 prosent. Dette er en bransje som står samlet for rundt en fjerdedel av alle konkurser i Norge, så en stablisering her er selvsagt gledelig. 

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!