Nordmenn grensehandlet for 16,6 milliarder på ett år: Grensehandelen har økt med nesten 10 prosent – Virke fortviler

- Det norske avgiftsnivået er sponsing av svensk handel.

Nye tall fra SSB viser at grensehandelen i form av dagsturer vokser enormt, og at nordmenn handlet for 16,6 milliarder kroner i perioden juli 2018 til og med juni 2019, som tilsvarer en økning på hele 9,6 prosent.

- Svensk handel kan bare applaudere at vi har nesten tosifret vekst i grensehandelen. Den norske avgiftspolitikken sender arbeidsplasser og verdiskapning over grensen. Nordmenn tar over 9,2 millioner turer over grensen for å handle. Det norske avgiftsnivået er sponsing av svensk handel, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel, i en pressemelding. 

Annonse

Nordmenns grensehandling på dagsturer har i følge SSB økt med 1,5 milliarder kroner det siste året. Digital grensehandel og turer med overnatting kommer i tillegg.

- Trenger et gensehandelsbarometer nå

I stortingsmeldingen om norsk handelsnæring fra november 2018 varslet regjeringen opprettelse av et grensehandelsbarometer - med mål om å få kunnskap om hva nordmenn kjøper, og ikke bare hvor mye de handler for. 

- Vi trenger et grensehandelsbarometer nå. Grensehandelen er enorm, vokser eksplosivt og skjer gjennom så mange kanaler at vi ikke har oversikt over omfanget. Et barometer vil være viktig for å lage et avgiftssystem som gjør at vi faktisk spiser sunnere, og ikke bare tar turen over grensa for å unngå skyhøye avgifter, sier Andersen.

Les også: Virke er uenig i regjeringsforslag om fjerning av 350-kronersgrensen

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!