Nettgründere tok konkurrenter for plagiat: Har utviklet verktøy som skal beskytte din opphavsrett

Mannen bak Ritohobby.no Dennis Drejer har vært med på å utvikle et gratis verktøy, som skal finne ut hvem som har stjålet tekster fra nettbutikken din.

For to år siden satt daglig leder i garn- og hobbybutikken Ritohobby.no, Dennis Drejer og markedsdirektør i Cykelpartner.dk, Søre Sieg Jensen med en felles frustrasjon: Noen av deres konkurrenter hadde over tid kopiert deres tekster hentet fra nettbutikkene deres, og brukt dem i sin egne. 

De to gründerne forsøkte å finne et verktøy, som kunne hjelpe dem med problemet uten hell. Den beste løsning på dette tidspunktet var verktøyet Copyscape, som gjennomgår nettet for å finne ut av om ens innhold er å finne andre steder. 

Annonse

Et slikt verktøy gir dessverre kun et øyeblikksbilde og krever derfor løpende kontrollering. Det blir fort både tidkrevende og dyrt. For en nettbutikk i Ritos størrelse kan det komme opp i et femsifret beløp hver måned pluss en god del arbeidstimer. 

- Det var ikke en brukbar løsning, så vi besluttet oss i stedet for å utvikle et simpelt, men effektivt verktøy selv, som krevde så lite av brukeren som mulig, forteller Dennis Drejer til vår søsternettside Ehandel.dk.

Gratis verktøy skal beskytte opphavsretten din

Drejer som selger 1000 hobbyartikler til nordmenn gjennom Ritohobby.no hver måned, fortalte oss tidligere i høst om det frustrerende problemet som fikk ham og kompanjongen Jensen til å utvikle softwaren WhoCopied.me.

Han forteller at de bare etter noen timer skal ha utviklet den første, enkle versjonen av WhoCopied.me. Etter en testperiode på Rito og Cykelpartner sine sider lanserte de sammen med utviklerer Søren Malling (CTO hos Webability.dk) en gratis, offentlig betaversjon av deres software, som i dag er i bruk på ca 1500 domener. 

Kan skade plasseringen din på Google

Drejer har flere ganger blitt møtt med kommentaren "Det skader jo ikke deg", dersom konkurrenter har stjålet tekstene hans fra Rito. Men det gjør det faktisk, mener han. Gode tekster kommer jo ikke dalende ned fra himmelen.

- Hos Rito har vi lagt mange timers arbeid i å skrive tekster, som både er interessante for våre kunder og optimert til søkemotorene. Hvis en av våre tekster dukker opp på konkurrentens hjemmeside, kan det gå ut over vår plassering på Google.

Slik fungerer WhoCopied.me

Du behøver ikke å være spesielt teknisk anlagt for å bruke verktøyet, mener gründeren. Du kan gå inn på WhoCopied.me og opprette profil, og deretter kopiere noen få linjer Javascript, som du så setter inn i kildekoden på din nettside. 

Bruker du WordPress er det enda enklere. Da kan du ganske enkelt hente et plugin på WordPress sin nettside og installere det i din WordPress-backend. Deretter kjører detektivarbeidet helt automatisk.

Annonse

Hvis noen kopierer tekst fra din nettside og setter det inn på deres egen side, sørger WhoCopiedMe-scriptet for at den kopierte teksten "ringer hjem" og forteller hvor den befinner seg. Det eneste du selv skal gjøre, er å holde øye med ditt dashboard på WhoCopied.me.

- WhoCopied.me-scriptet virker også hvis din tekst blir kopiert på en side, som kun kan nås via login. Det kan f.eks være en konkurrerende nettbutikk, som er i gang med å legge produkter inn og først publiserer dem senere.

I et slikt tilfelle kan man velge "follow up" og kontrollere siden noen dager eller uker senere for å se om ens tekst ligger der inne. 

Hva gjør du, hvis dine tekster blir kopiert?

Finner du ut av at du har en litt langfingret konkurrent, har du rett i å protestere. Hvis noen stjeler dine tekster blir din opphavsrett brutt. Det er dog forskjell på om du har fått kopiert en enkelt tekst, eller om alle dine kategoritekster plutselig "ringer hjem" fra konkurrentens nettbutikk.

- Det er opp til deg å sette en grense. Blir den overskredet, så start med å kontrollere siden, som din tekst er blitt lagt inn på. Det kan jo godt ha blitt korrigert så mye i teksten din at det egentlig ikke er kopiering.

Hvis det faktisk er snakk om kopiering og omfanget er begrenset, kan man eventuelt starte med å kontakte dem, som har kopiert innholdet. Noen ganger er det nok til å få dem til å stoppe.

- Ellers må man legge sak mot de. Noen ganger er et brev fra en advokat nok til å få folk til å betale. Andre ganger skal det mer til.

Drejer skal med Rito ha gjort flittig bruk av sin jurist, med mer enn 20 søksmål på 2 år.  Rito skal ha vunnet hver eneste gang, da alle sakene har vært så klokkeklare at de ble avgjort ved forlik. Kun to saker måtte en tur gjennom retten først.

"No cure no pay"-løsning på vei

For tiden jobbes det med plugins til flere netthandels-plattformer, og innen en stund får kunder hos DanDomain, ScanNet og SmartWeb muligheten til å installere WhoCopied.me som plugin.

WhoCopied.me-teamet jobber også med det de kaller en "No cure no pay"-løsning, som i følge Drejer blir lansert i løpet av våren.

- For mange kan en opphavsrettsak virke så komplisert og risikofylt at man gir opp istedet. En "No cure no pay"-løsning vil gjøre det enklere for både nettbutikker, bloggere og andre skribenter å beskytte deres opphavsrett, fordi de ikke trenger å bekymre seg for en eventuell risiko, sier han.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!