Klesbransjen i Norge har sett bedre tider. I fjor falt salget med 1,2 prosent for bransjen som helhet.
Det viser tall fra Virke. Tallgrunnlaget inkluderer 27 kleskjeder som samlet sett står for 64 prosent av det norske klesmarkedet. Blant vekstvinnerne finner vi Match og Boys of Europe. Begge selskapene inngår i Voice Norge som eies av Olav Nils Sunde som også eier Gresvig og deres kjeder Intersport og G-Sport.
Begge de to kleskjedene opplever nå solid vekst for andre år på rad:
- Match økte omsetningen i 2016 med 15,5 prosent og nye 11,5 prosent i 2017. Totalt omsatte Match i fjor for 1,054 milliarder kroner.
- Boys of Europe økte omsetningen i 2016 med 19,2 prosent i 2017. I fjor fulgte kleskjeden opp med nye 13,1 prosent. Totalt endte salget i fjor på 323 millioner kroner.
Ingen av de to kjedene har nettbutikk. Ved utgangen av fjoråret bestod Boys of Europe av 62 egeneide butikker, mens Match hadde 112 butikker (hvorav 21 franchisedrevne).
Netthandel på vei
Den tredje og siste kjeden i Voice Norge er VIC. De hadde i fjor en omsetningsnedgang på 1,2 prosent og en samlet omsetning på 549 millioner kroner. Heller ikke VIChar nettbutikk. Endringer på dette vil komme, indikerer Johnny Ottesen, administrerende direktør i Voice Norge overfor Finansavisen.
- I fjor høst åpnet vi egen nettbutikk for Jean Paul, og vi ser at fremtiden handler om å nå kundene i flere kanaler. Digital handel står svært sentralt hos oss, og i fremtiden vil vi være tilstede i alle kanaler kundene ønsker å handle i.
Enn så lenge er det altså fysisk butikk som gjelder, og da først og fremst egne merkevarer. Over 80 prosent av omsetningen er fra kjedenes egne klesmerker.
- Vi tror fremdeles at den fysiske butikken spiller en viktig rolle. Forbrukeratferden er i ferd med å endre seg, men vi mener det fortsatt er god økonomi i fysiske butikker. Vi er mer kritiske til hvor de fysiske butikkene skal være, forklarer Ottesen.
Varner møter motgang
For Voice-konsernets arge og mer digitaliserte konkurrent Varner, gikk derimot ikke 2017 helt som ønsket. Flaggskipene Dressmann og Cubus gikk henholdsvis 5,5 og 5,7 prosent tilbake, sammenliknet med 2016.
Heller ikke Bik Bok , Wow og Days Like This hadde noe stort år, med en tilbakegang på henholdsvis 3,3, prosent, 6,4 prosent og 2,3 prosent.
Men noen av Varner-konsernets mindre kjeder økte omsetningen. Det gjelder Volt (5,1 prosent), Levi's (19,3 prosent), Urban (4,4 prosent), Carlings (6,2 prosent).