NHH-professor om Black Friday: – Kundene har det fantastisk, men det er butikkene som er Svarteper

Tor W. Andreassen lar seg forundre over at mange butikker gir bort bunnlinjen for å generere volum.

Professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen omtaler utvanningen av Black Friday og flere andre lignende merkedager som en dødsspiral for handelsstanden, skriver E24.

- Du gir fra deg butikken din hver dag

Professoren i tjenesteinnovasjon mener at jakten på omsetning har ført til en utglidning hvor Black Friday begynner onsdag eller tidligere og Cyber Monday på fredag.

Annonse

- Det er nesten komisk at handelsstanden gir fra seg bunnlinjen hele året, gjennom rabatterte varer. I sin iver trener de opp kundene til å etterspørre rabatter, og så gir de bort bunnlinjen for å generere volum. Det er en dødsspiral, du gir fra deg butikken din hver dag. Dette er handelsstandens mangel på innovasjon, sier Andreassen til økonominettstedet.

Han mener dette er en trend butikkene må vekk fra, og at folk må lokkes til butikkene med helt annet skyts. 

Handelsstanden må innse at de er i en ny æra, der det kreves mer enn å pynte med ballonger og gi pølser til barna til sangen av lave priser

Tor W. Andreassen

Utnytt butikkdimensjonene

Han påpeker at fysiske butikker har flere dimensjoner. Som en opplevelsesdestinasjon og et sosialt møtested mellom mennesker som ønsker å kjøpe og selge.

- Du kan prøve sykkelen og møte andre mennesker. Pris er bare ett av virkemidlene, sier Andreassen, som mener at butikkene kannibaliserer en omsetning som ville ha kommet uansett.

- Kanskje den også ville ha kommet med ordinære priser. Kundene har det fantastisk, men det er butikkene som er svarteper. Handelsstanden må innse at de er i en ny æra, der det kreves mer enn å pynte med ballonger og gi pølser til barna til sangen av lave priser, sier NHH-professoren avslutningsvis.

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!