Etter vellykket testperiode: Motegiganten setter seks nye logistikkroboter ut i drift

Skal avlaste medarbeiderne med ergonomisk utfordrende arbeid.

I oktober 2018 begynte Zalando å teste to nye logistikkroboter, i samarbeid med selskapet Magazino på sitt Erfurt-lager i Tyskland. Nå reiser de to robotene videre til sentrallageret i den tyske byen Lahr, hvor de skal testes på ekte kunder og jobbe side om side med de ansatte. Det rulles totalt ut seks såkalte TORU-roboter.

Det som er spesielt med motegigantens nye roboter er at de for eksempel kan plukke én og én skoeske. Dette skiller dem fra de fleste andre robotsystemer, som ofte flytter hele paller eller kasser, men ikke kan plukke enkeltprodukter.

Annonse

Økt tempoet med AI

Logistikksjef hos Zalando, Carl-Friedrich zu Knyphausen, forklarer at robotene under testperioden pleide å stå stille i lengre perioder under drift på grunn av registreringsfeil eller beregningstid. Nå har man ved hjelp av kunstig intelligens redusert nedetiden, som har økt antallet plukkoperasjoner betydelig.

Robotene, som skal fungere som en ansatt, er imidlertid fortsatt tregere enn de menneskelige medarbeiderne, noe de i følge selskapet også vil være i nærmeste fremtid. 

- Når TORU jobber, kjører den til hyllene og behandler hentelisten sin, akkurat som en ansatt. Ved hjelp av integrerte kameraer og skannere identifiserer og lokaliserer TORU de riktige artiklene, tar dem av hyllene med sugekoppen, plasserer dem i ryggsekken og kjører til transportstasjonen for å deponere dem der.

Avlaster ved fysisk krevende arbeid

At det vil bli flere roboter hos Zalando skal man ikke se bort i fra, men selskapet understreker at det ikke handler om å gå helt over til automatisering.

- Vi tester teknologi som tar over fysisk krevende eller monotone oppgaver fra medarbeiderne våre. TORU- robotene avlaster medarbeiderne våre ved å overta ergonomisk utfordrende arbeid, som å bøye seg ned og strekke seg langt opp for å gripe fatt i produkter på de høyeste eller laveste hyllene. Det handler ikke om å
legge helt om til full automatisering. Strategien vår er å fremme et effektivt samarbeid mellom mennesker og teknologi, sier Carl-Friedrich zu Knyphausen.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!