Ferske tall fra Virke: Nordmenn handlet varer for 560 milliarder kroner i fjor

Netthandelen er kanalen som vokser mest.

Tross et tøft år i detaljhandelen handlet vi nordmenn varer for 15 milliarder kroner mer i fjor enn det vi gjorde i 2017, noe som endte på totalt 560 milliarder kroner for hele 2018. Det viser ferske tall fra Virkes handelsrapport. 

Majoriteten av kronene vi handler for havner fremdeles hos norske fysiske butikker, men de siste årene har man sett et mønster der stadig mer legges igjen hos nettbutikker. Andelen av vareforbruket som legges igjen hos utenlandske nettbutikker var på 10 prosent i fjor. 

Annonse

Norsk fysisk varehandel taper andeler til både tradisjonell grensehandel, netthandel i norske og utenlandske butikker samt nordmenns fysiske handel i utlandet. I fjor utgjorde denne kanalglidningen totalt 15 prosent av vareomsetningen vår, opp fra 14 prosent året før. Netthandel står for 52 prosent av kanalglidningen. 

- Økt global konkurranse og lavere barrierer forsterker denne utviklingen - og det er få tegn som tyder på at dette vil avta i tiden fremover, skriver Virke i sin handelsrapport. 

Sterkest vekst i norske nettbutikker

Netthandel i norske nettbutikker var kanalen med sterkest vekst i fjor, etterfulgt av netthandel i utenlandske nettbutikker og grensehandel av mat. 

Ser man på utviklingen fra 2012 til 2018 er kanalen med sterkest vekst nordmenns handel i utenlandske nettbutikker, hvor av varekategoriene klær og elektronikk er mest populære. Dagligvarehandelen er derimot en bransje som er lite eksponert for konkurranse fra netthandel.

Handelen i 2019

For inneværende år anslår Virke at detaljomsetningen øker med 2,5 prosent, mens man for 2020 forventer en vekst på 3 prosent.

- Inneværende år ser ut til å bli bedre for mange bransjer i detaljhandelen. De høye strømprisene påvirket oss fremdeles i starten av 2019 og bidro til å legge en demper på detaljomsetningen i årets første måneder. Nå ser det imidlertid ut til at strømprisene har normalisert seg, heter det seg i handelsrapporten. 

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!