Nordmenn sommerhandler for 91,5 milliarder kroner

Hovedorganisasjonen Virke anslår at det i år vil bli handlet for 91,5 milliarder kroner i butikker, kiosker og bensinstasjoner i løpet av juli og august.

- Vi forventer i tillegg at nordmenn vil handle for vel 3 milliarder kroner fra norske og utenlandske nettbutikker og for 2,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i juli og august i år, sier Harald Andersen som er direktør i hovedorganisasjonen Virke i en pressemelding.

Det betyr at Virke i år forventer en vekst på 3 prosent fra 2013. I 2013 omsatte butikkhandelen nemlig for omtrent 89 milliarder kroner i løpet av de to sommermånedene juli og august. Sommerhandelen i fjor var 4,4 prosent høyere enn i 2012. Salg av mat og drikke sto for nesten halvparten av butikkomsetningen i Norge i 2013.

Annonse

-Den gode veksten i de to sommermånedene skyldes at været var mer gunstig for butikkhandelen i 2013. Detaljhandelsindeksen viser også at juli sto for en større andel av sommeromsetningen i fjor enn året før noe som skyldes varmt og tørt vær, sier Andersen.

Sommeren er viktig for butikkhandelen, ikke minst i distriktene hvor man er avhengig av turister som legger igjen feriepengene sine.

-Sommergjestene bidrar til et næringsgrunnlag som kommunene ellers ikke ville hatt. Det er med på å skape verdifulle arbeidsplasser til distriktene og sommergjestene setter pris på bredt utvalg i den minste bygd og ytterste øy, fortsetter Andersen.

Tallene er utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Hovedorganisasjonen Virke. Alle tall er inkludert merverdiavgift.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!