Norsk printselskap er verdsatt til 1,5 milliarder kroner

Henrik Müller-Hansen har bevist at det går an å oppnå internasjonal nett-suksess med base i høykostlandet Norge.

- Alt er bygget opp fra Oslo, sier Gelato-grunnlegger og administrerende direktør, Henrik Müller-Hansen, under Virke e-Handel og eHandelforums frokostmøte «Sats internasjonalt» i Google Norges lokaler på Aker Brygge denne uken.

I 2006 sa 43-åringen fra Skåne opp jobben som administrerende direktør i Tele 2 Norge. I løpet av tre år som toppsjef hadde han økt omsetningen fra 1,5 milliarder kroner til 3,2 milliarder kroner.

Annonse

Likevel; han var lysten på å skape noe eget. Det startet smått med et leid kontorlokale i Oslo sentrum - uten toalett - til noen få tusen kroner måneden.

I dag ligger Gelatos hovedkontor på Snarøya i Bærum kommune.

Droppet antikviteter - gikk for print

Han vurderte antikviteter på nett, men slo det fra seg. Han vurderte optikkbransjen på nett, men slo også det fra seg. Han endte derimot opp i printbransjen med software-selskapet Gelato, som ved hjelp av en skybasert IT-løsning sørger for å sende publikasjoner fra folk og bedrifter til trykking over hele verden - uten at de selv eier en eneste trykkemaskin.

I dag får selskapets 80 ansatte mer enn 400 000 trykkerier over hele verden til å snakke sammen. Og de tjener penger.

- Når trykk, kutting, innpakking og distribusjon er unnagjort, sitter vi igjen med 73 prosent av betalingen fra kundene. Det er såvidt jeg vet høyest i verden, sier Müller-Hansen.

Omsetningsmålet for 2016 er 450 millioner kroner for selskapet som nylig ble verdsatt til 1,5 milliarder kroner.

Nettskytjenesten leverer trykksaker innen 48 timer i 40 land.

Enormt marked

Müller-Hansen forteller at den digitale musikkindustrien er verdsatt til 15 milliarder dollar. Markedet for kort i forbindelse med merkedager og andre markeringer er globalt sett verdsatt til 30 milliarder kroner.

Annonse

Trykking av bursdagskort og bryllupsinvitasjoner er med andre ord dobbelt så mye verdt som alt som pumpes ut av musikk fra Spotify, Apple og Tidal.

- Hele trykkindustrien omsetter årlig for 800 milliarder dollar. Det er en av verdens største industrier - og en av verdens mest ineffektive - fordi så mye har handlet om hvor maskinen står, ikke hva kundenes behov er, sa Müller-Hansen til de fremmøtte.

Gelatos rolle er å sette folk i kontakt med det nærmeste trykkeriet for å få jobben gjort.

Forventer fortsatt vekst

Han sa videre at den årlige veksten i trykkerimarkedet er forventet å vokse med 10-15 milliarder dollar i året frem til 2025. Så både Müller-Hansen og Gelato har tro på videre vekst også for dem i det globale trykkerimarkedet.

I tillegg til hovedkontoret i Norge har selskapet kontorer i Sverige, Estland og Ukraina. Totalt har selskapet siden 2007 hentet inn 130 millioner kroner, men kun 20 av disse millionene er investert.

Gelatos nøkkelinvestorer er Altor Equity Partners, Dawn Capital, John Hepburn, Urban Jansson, Harald Mix og Marcus Wallenberg.

(Foto: Gelato)

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!