Ny merkeordning skal stoppe useriøse nettbutikker

Nordmenn handler stadig mer apotekvarer på nett. Mest populært er kosttilskudd, slankepreparater og potensmidler, men en del kjøper også medisiner og varer man ikke får kjøpt reseptfritt i Norge. Ikke alle nettbutikker er like seriøse.

For kort tid siden kontrollerte tollere på Alnabru og Gardermoen 1300 postpakker fra utlandet. Hver femte pakke viste seg å inneholde ulovlige legemidler, skriver NRK.no. Tollerne fant blant annet antibiotika, dopingmidler, slankemidler, smertestillende eller angstdempende medikamenter, sovemidler, kosttilskudd og potenspiller. Den store kontrollen var en del av en internasjonal aksjon i 111 land mot nettsalg av ulovlige og falske legemidler. Aksjonen resulterte i at 10 603 nettsider ble stengt.

De fleste av sendingene som ble avslørt i Norge kom fra USA, men også leveranser fra Storbritannia, Romania, India, Thailand og Kina inneholdt ulovlige eller falske legemidler.

Annonse

– På verdensbasis er falske legemidler et virkelig stort problem. Og det øker i Europa. Derfor er det veldig bra at myndighetene nå tar ansvar og gjør noe med dette, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen til NRK.no

For å forbedre situasjonen har EU-kommisjonen bestemt at nettapotek som driver seriøst skal ha en egen logo på sine nettsider. Når brukerne klikker på logoen kommer man til den nasjonale tilsynsmyndighetens liste over godkjente forhandlere. Altså ikke helt ulikt sertifiseringsordningen til Trygg E-handel.

Også i Toll- og avgiftsdirektoratet er man positive til den nye europeiske logoen.– Merkeordningen vil løse en del av problemene med falske legemidler og ulovlig import av medisiner. Logoen blir viktig for kunder som vil sjekke om nettapoteker er seriøse, sier underdirektør Liv Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet til NRK.no. Hun forteller til NRK at det kommer cirka 100 000 pakker til Norge hver eneste dag. Mesteparten hevdes å være relatert til netthandel.

Teksten i logoen blir på det det aktuelle landets offisielle språk. I rektangelet på venstre side kommer flagget til landet der nettbutikken er lokalisert:


Legemiddel sertifisering

Legemiddel sertifisering

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!