Tollfrigrense til besvær: Ny tollfrigrense skaper uventede problemer

Etter at politikerne endret på reglene for tollfrigrensen og inkluderte frakt, har det oppstått et nytt problem.

Det er nå som kjent verdien på en pakke inkludert frakt som må være under 350 kroner for at forbruker skal slippe toll og avgifter. For at Tollvesenet skal kunne beregne korrekt pris er de avhengig av at både verdien på begge priser oppgis på pakkene. Når det ikke skjer, beregner logistikkselskapene selv fraktprisen, noe som gjør at man kan risikere at kjøpssummen inkludert frakt passerer 350 kroner.

- Dette er en kjent problemstilling, som dukket opp når frakt og forsikring ble inkludert i momsgrensen, sier underdirektør Liv Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet til Dinside.

Annonse

Tollvesenets krav om spesifisert fraktverdi skal bekjempe juks.

- Det kan hende avsendere i for eksempel Kina unnlater å oppgi frakt så varene skal bli avgiftsfrie. De tilpasser seg reglene våre, mener Rundberget.

Problemet er såpass stort at Tollvesenet nå jobber med å utvikle en felles veileder.

Per i dag velger hvert enkelt logistikkselskap selv hvordan estimerer frakt. Men snart skal de forhåpentligvis få en felles veileder fra Tollvesenet, som alle kan forholde seg til.

For en kunde som opplever feilberegning av frakten og kan dokumentere hva man faktisk betalte i skatt, kan søke refusjon av momsen fra Tollvesenet. Som forbruker kan man derimot ikke forvente å få igjen fortollingsgebyret fra logistikkselskapet, da feilen normalt ligger hos selger. Man må da i tilfelle kontakte selger for å forsøke å få en kompensasjon for tapet.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!