Ruster seg til kundekrig

Ark skal være klare dersom nettgiganten Amazon dukker opp på hjemmebane. Samspillet mellom nett og butikk skal være bokkjedens konkurransefortrinn.

Bokhandlerkjeden Ark har satset tungt for å bli Norges beste i sin bransje på digitale løsninger, og har klart å ta steget inn i en godt fungerende netthandel.

Kritisk satsing

Kjeden har brukt betydelige ressurser på å bygge opp en komplett digital løsning med nett- og mobilbutikk, samt en leseapp. Alt er helintegrert med kundeklubb og de fysiske butikkene.

Annonse

- Dette er en del av Ark sin langsiktige strategi, og er helt avgjørende med tanke på å bygge og befeste en ledende digital posisjon i markedet når Amazon kommer på banen med en norsk nettbutikk, sier e-handelsjef Kjartan Dannatt i Ark Bokhandel.

Han påpeker at kjeden allerede har oppnådd svært mye, men at man også har en lang vei å gå.

Enhetlig varestrøm

Kjartan Dannatt i Ark

Kjartan Dannatt

I følge e-handelsjefen er det to hovedelementer som har vært viktige for Ark når man har bygget opp nettbutikken; koblingen mellom front-end og forretnings- og logistikksystemene som ligger i bakkant, samt selve utformingen av kundefronten.

- Vi har jobbet mye for å sørge for en enhetlig varestrøm, som gjør at vi har full kontroll på vareutvalget og at vi kan levere varene så hurtig som mulig til kundene våre. I kundefronten er vi opptatt av å sette kunden og deres oppgaver i fokus, og vi har jobbet mye med å gjøre det enklest mulig å søke etter, finne og kjøpe varen kunden er ute etter. Brukertester og tilbakemeldinger fra kundeservice er viktigst for oss i så måte, forteller Dannatt.

Del av den totale kundefronten

Samtidig som man har satset tungt på digitale løsninger, har Ark også lagt stor vekt på å fremstå som den samme butikken enten man befinner seg i en digital Ark-kanal på nettet, eller i en fysisk butikk. Logikken bak er at kjeden mener at kundene ikke er så veldig opptatt av om man handler på nett eller i butikk, men at man velger den flaten som er mest hensiktsmessig der og da.

- Det betyr at vi må ha det samme tilbudet på nett og i butikk. Ark sine digitale flater er derfor en del av Ark sin totale kundefront, forteller Dannatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Annonse


Ark sine butikker fremstår som lyse og moderne

Ark sine butikker fremstår som lyse og moderne

- Vi mener at nettbutikken alltid er nærmest kunden, så sant kunden ikke oppholder seg i en fysisk butikk. Samtidig er det ofte enklere for kunden å hente en vare i butikken enn å få den sendt rett hjem. Ark sin nettbutikk er i så måte den digitale kundefronten vår, og om kunden ønsker å gjennomføre handelen på nett eller i butikk, bestemmes av mange faktorer. Noen styres av kunden selv og noen er vi i stand til å påvirke.

- Vanskeligere for rene netthandlere

Ark har også brukt betydelige ressurser på å løse logistikken, som er komplisert i bokbransjen.

- Hovedutfordringen vår har vært å koble sammen et enormt utvalg av varer (Ark har 3 millioner titler tilgjengelig for salg, red.anm.) med en betydelig kundebase og muligheten til å sette dynamiske priser på varene. Det er altså et svært komplisert systemlandskap som ligger på baksiden av nettbutikken, og det er kanskje det vi har brukt mest tid på å sy sammen, sier Dannatt.

Han ønsker ikke å si noe om den økonomiske utviklingen i nettbutikken kontra fysisk butikk hos Ark, men tror det blir vanskeligere for de som er rene netthandlere på sikt.

- Vi ser store synergier mellom netthandelen vår og de fysiske butikkene når det gjelder distribusjon, varestrøm og ikke minst at vi har flere flater å møte kundene våre på, sier Dannatt, som lover videre satsing på digitale plattformer i tiden som kommer.

- Som sagt tidligere så er det helt kritisk for oss å bygge en ledende posisjon digitalt, slik at vi stiller sterkere når Amazon kommer inn i det norske markedet for fullt. Vårt mål når det skjer, er at sammenligningen blir mellom Amazon og Ark, og ikke Amazon og alle norske bokhandlere, avslutter han.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!