Sjokkert over forslag om dobling av tollfrigrense

Direktør Harald Andersen i Virke er ikke imponert over finansministerens ønske om å doble grensen for momsfri handel fra utlandet.

Etter at VG kunne avsløre at Fremskrittspartiet nå jobber for å doble tollfrigrensen i forbindelse med Statsbudsjettet for 2015, har både NHO Handel og Distansehandel Norge reagert med vantro:

Også Virke som er næringslivets nest største hovedorganisasjon, slakter forslaget til finansminister Siv Jensen.

Annonse

​- Dette er et målrettet tiltak for å slå bena under norske virksomheter og arbeidsplasser. Hvem vil handle i norske butikker når man kan få varen uten merverdiavgift fra en utenlandsk nettbutikk, sier Andersen i en pressemelding.

Ordningen favoriserer utenlandske næringsdrivende, på bekostning av norske arbeidsplasser, mener Virke. Dagens grense på 200 kroner er allerede en utfordring for norsk varehandel som inkluderer 370 000 arbeidsplasser. Virke hevder at nordmenn handlet i utenlandske nettbutikker for 8 milliarder kroner, noe som koster Norge 4-5 000 arbeidsplasser og den norske stat 1,5-2 milliarder kroner i tapte inntekter.

-I valgkampen var regjeringspartiene tydelige på at de ville styrke rammebetingelsene for norsk næringsliv. Det de her gjør, gjennom ett enkelt tiltak, er å legge til rette for tidenes sjokk for grensehandelen, sier Andersen.

Virke ønsker ikke bare å stoppe forslaget til Siv Jensen, men de vil helst avvikle hele dagens tollfrigrense.

- Virke har tidligere vært i dialog med Finansdepartementet om dette, og fikk signaler om at regjeringen hadde forstått hvilke konsekvenser en økning av grensen ville få for norske bedrifter. Vi ønsker at regjeringen skal stenge dette smutthullet. En dobling vil være galskap, avslutter Andersen.

(Foto: Virke)

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!