Snart kan du spore små pakker hele veien hjem til din egen postkasse

Fra høsten gir Posten Norge deg muligheten til å følge mindre pakker hele veien hjem til postkassen din med RFID-teknologi.

Antakelig som det første postselskapet i verden, har Posten Norge tatt i bruk såkalt RFID-teknologi for sporing av pakker som i dag sendes sammen med vanlige brev. Det betyr at du kan følge pakken din helt fra du har kjøpt den - og til den ligger i postkassen.

Kjent teknologi

RFID er en forkortelse for Radio Frequency Identification, en teknologi for automatisk identifisering av fysiske objekter. Teknologien brukes allerede i blant annet adgangskort, identifisering av dyr, betalingskort, bompengebrikker og billetter.

Annonse

Databrikken er ikke større enn et lite sandkorn, og har antenner som kan motta og svare på radiofrekvenssignaler fra en RFID-leser.


Dag Mejdell.

Dag Mejdell.
Foto: Birger Morken/Posten Norge

Posten Norge har over 600 RFID-lesere på terminaler og distribusjonsenheter som i dag brukes til å måle og dokumentere leveringskvaliteten på både adresserte og uadresserte sendinger. Hver gang en sending merket med RFID passerer en RFID-leser, lagres dataene i Postens systemer.

Les også partnernyhet: RFDI-teknologi forbedrer leveringsopplevelsen

- Sporing av pakker er en del av kjøpsopplevelsen. Våre undersøkelser viser at forbrukerne ofte følger med på hvor pakken er – gjerne flere ganger om dagen. Vi vet også at mange ønsker å få pakken levert hjem, og da er denne teknologien helt perfekt, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge, i en pressemelding.

Unik kode

Nå skal RFID-leserne i tillegg benyttes til å spore pakker som sendes sammen med vanlige brev. Den unike RFID-koden er klistret på pakken din og du kan følge pakken for eksempel i Postens sporings-app.

- Det er mange nettbutikker som har etterspurt en slik løsning. Nå kan nettbutikkene selv printe ut adresselapper med RFID, og dermed er pakken sporbar hele veien via våre terminaler. Når postbudet tar med pakken ut på ruta, registreres RFID-koden en siste gang og du får et varsel om at pakken snart er hjemme hos deg, forklarer Mejdell.

Full lansering til høsten

Foreløpig er det et begrenset antall nettbutikker som er testbrukere, men Mejdell tror at dette kommer til å endre seg etter at tjenesten er bredt lansert til høsten.

Annonse

- Dette er en løsning som er etterspurt av både nettbutikker og nettshoppere.Nå baner vi vei for god og velprøvd teknologi med nye bruksmuligheter for en ny tid, sier konsernsjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Dette er baksiden av adresseetiketten som nettbutikkene printer ut. RFID-brikken er den lille, svarte prikken i midten. De lyse feltene er antenner.

Dette er baksiden av adresseetiketten som nettbutikkene printer ut. RFID-brikken er den lille, svarte prikken i midten. De lyse feltene er antenner.
Foto: Håvard Jørstad/Posten Norge

- Færre henvendelser til kundeservice

Nettbutikken til Elektroimportøren selger elektromateriell til det profesjonelle og private markedet i Norge. Der er de glade for å kunne bli med på prøveprosjektet om sporbare pakker levert i postkassen.

- Etter noen måneder med denne løsningen, har vi en merkbar nedgang av henvendelser til kundeservice. Det er et resultat av at kundene våre ikke lenger trenger å oppsøke informasjon, men hele tiden er informert om hvor sendingene deres er. Effektivt for oss, enklere for kundene, sier logistikkdirektør André Swensen i Elektroimportøren AS.

- 2016 blir gjennombruddsåret


Roy Labahå Tuhus

Roy Labahå Tuhus

Det er flere enn Posten Norge som har tro på en RFID-utbredelse. Lavere utstyrspriser og positive testprosjekter vil gjøre 2016 til et gjennombruddsår for RFID i handelsbransjen, spår Roy Labahå Tuhus i Infratek.

- Utviklingen har gått tregt i retail-markedet fordi brikkene har vært dyre og utstyr som håndterminalene har vært for tunge. Dette er nå løst og en rekke kjeder brukte 2015 på å teste ut RFID. Alt ligger derfor an til at 2016 skal bli et gjennombruddsår for bruk av RFID i Norge og resten av Norden, uttalte Infrateks nordiske direktør for forretningsutvikling til Netthandel.no sitt magasin Moderne Handel tidligere i år.

RFID i prøverom

Ebay har testet dette i stor skala. Auksjonsnettstedets teknologiarm har laget det de kaller «connected wall» - store, havlvgjennomsiktige speil med flere skjermer bak.

Disse speilene har vært utplassert i prøverom i flere Rebecca Minkoff-butikker i USA. I taket på prøverommene er det montert en RFID-antenne som leser brikkene på klærne kunden har tatt med seg inn for å prøve. Kunden får da presentert på speilet foran seg forslag til andre størrelser, farger og komplimintære produkter som finnes i butikkene - eller som kan bestilles på nett.

I tillegg kan det vises videoer og annet salgsfremmende materiale. For å sette kunden i riktig stemning i håp om å få solgt en flott festkjole, kan også lyset dimmes og musikk avspilles.

Målet er selvfølgelig å øke både sjansen for et salg - og mersalg av flere produkter.


Slik kan bruk av RFID-teknologi arte seg i en butikk.

Slik kan bruk av RFID-teknologi arte seg i en butikk.

(Hovedfoto: Posten Norge)

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!