Møt Stormberg-sjefen Steinar J. Olsen: Tanketurer og transpersoner

Med seks konkurser i bagasjen startet han Stormberg i 1998. - Det å gi opp var aldri et alternativ, sier turtøy-gründeren fra Kristiansand.

(KRISTIANSAND, VEST-AGDER): - Forandring er det eneste konstante, sier Steinar J. Olsen da han tar i mot ehandel.com på Stormberg-hovedkvarteret i Kristiansand.

- Det går opp, og det går ned. Men i 17 av 19 Stormberg-år har vi gått med overskudd, sier mannen som har med seg uendelig mye lærdom fra seks tidligere konkurser.

Annonse

Lykketallet er syv

For fire år siden oppsummerte han i et Aftenposten-intervju hva han hadde lært av det som skjedde før Stormberg begynte å ta form.

- En viktig lærdom var at all vekst må være lønnsom og at vekst for enhver pris ikke er bra. Personlig lærte jeg at jeg ikke kan skylde på noen andre enn meg selv når det går galt og at det ikke er noe alternativ å gi opp. Men det viktigste jeg lærte, var at man ikke kommer noen vei hvis man blir paralysert og passivisert, sa han den gang.

Han sier det samme i dag.

I 1998 besto Stormberg av tre ansatte og omsatte for 3,8 millioner kroner.

I fjor, og med 370 ansatte, 50 butikker og tre nettbutikker i Norge, Sverige og Finland, omsatte de for drøyt 363 millioner kroner og satt igjen med et resultat før skatt på knapt 29,5 millioner kroner.

Han liker å følge med på hva konkurrentene gjør.

- Mellom 08.00 og 16.00 følger vi konkurrentene. Mellom 16.00 og 08.00 tar vi innpå konkurrentene, sier han og humrer lurt.

Levelønn, ikke minstelønn

Han brenner for bærekraft, etisk handel og inkludering.

Annonse

Han ansetter og inkluderer personer som har slitt med å komme inn på arbeidsmarkedet. De ansatte som jobber for ham på rundt 30 forskjellige fabrikker i Kina tilbys levelønn, ikke minstelønn. Selv om det koster ham mer enn strengt tatt nødvendig.

- De kinesiske arbeiderne ligger nå 106 prosent over de statlige minstelønnssatsene, sier han.

Han benytter resirkulerte stoffer i produksjonen og bruker båt - ikke fly - når varene skal fraktes fra Kina til Norge. Han kjøper klimakvoter og ser til at strømmen som brukes er produsert av vannkraft.

- Jeg gjør det jeg kan for at vi skal etterlate oss et så lite miljøfotavtrykk som mulig, sier mannen som har skilt seg ut - og fortsatt skiller seg litt ut - i norsk næringsliv.

Og siden starten har én prosent av omsetningen gått til forskjellige samfunnsnyttige og humanitære formål.

Totalt har 35 millioner Stormberg-kroner bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted.

Han bedyrer at han ikke er naiv.


I denne bygningen startet Stormberg-eventyret. I dag brukes hele bygningen som lager, mens hovedkontoret er flyttet en kort biltur unna.

I denne bygningen startet Stormberg-eventyret. I dag brukes hele bygningen som lager, mens hovedkontoret er flyttet en kort biltur unna. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Transtanker på tanketur

Nå skal Stormberg etter det han vet være den første sportsmerkevaren i Norge som aktivt bruker en transperson som fotomodell. En idé som dukket opp mens han i sommer gikk til fots fra Kristiansand til Hovden.

For når han skal tenke videre Stormberg-strategi gjør han det best mans han går.

På det han selv omtaler som tanketurer.

I løpet av en drøy uke inviterte han en rekke mennesker til å gå deler av turen sammen med ham.

- Som Esben Esther Pirelli Benestad. Statsminister Erna Solberg og tidligere straffedømte Victoria Orderud fulgte meg også et stykke på vei, sier Olsen.

Det hele ble filmet og lagt ut på Stormbergs Facebook-side. Snuttene fra den strategiske tanketuren fra i sommer har så langt fått to millioner treff.

- Forandring er det eneste konstante

Denne dagen er Olsens husfotograf Jan Rune Eide kommet inn fra en fotosesjon med en sopplukkende Esben Esther Pirelli Benestad, som trolig er Norges mest kjente transperson og en lokal skikkelse fra Sørlandet.

Igjen er det inkludering som står i pannebrasken til Olsen da han valgte å bruke hen i markedsføringen av sitt eget selskap.

- Forandring er det eneste konstante, gjentar han igjen og smiler lurt.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!