1200 kvadratmeter rendyrket fotballglede: Verdens største fotballbutikk finner du på Torshov i Oslo

BILDESPESIAL: Rendyrket og rå butikk du neppe ville forventet å finne i Oslo.

Torshov Sport har siden starten i 1935 vært tett knyttet til familien Laurendz, bydelen Torshov og fotballklubben Skeid.

Fra et 40 kvadratmeter stort lokale i et portrom frem til 1962 er de nå til stede med flere forrretninger på Torshov som spesialiserer seg innen klubbservice, løp, ski og friluftsliv, hockey og fotball. De er også operative med egen nettbutikk, som overraskende bra drar rundt 20 prosent av totalomsetningen.

Annonse

Se flere bilder nederst i saken!

Rundt 80 millioner kroner lå omsetningen på i fjor. Da er ikke franchisebutikkene som du blant annet finner i Fredrikstad, Gjøvik og Tromsø innkalkulert.

Ble tildelt egen gullsko

Men nok om det; la oss pense over på fotball og butikknyvinningen i Sandakerveien på Torshov.

- Ifølge Nike er dette verdens største fotballbutikk, sier Terje Laurendz.


Terje Laurendz har levd et langt liv sammen med familiebedriften Torshov Sport.

Terje Laurendz har levd et langt liv sammen med familiebedriften Torshov Sport. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Han skotter bort på en gullforgylt fotballsko som står trygt oppbevart i en glassmonter. Dette er den samme gullskoen som portugisiske Cristiano Ronaldo og norske Ada Hegerberg ble tildelt som et synlig bevis på at de er europas beste fotballspillere. Laurendz fikk sin egen gullstøvel fordi han er god på butikk.

Drømmeverden for fotball-nerder

Han guider rundt i butikken og peker på en hel rekke baller som har vært brukt i forskjellige fotball-VM, samlingen av klassiske fotballsko som ikke er i produksjon lenger, avdelingen hvor man kan få spesialstøpte leggskinn og den innendørs fotballbanen hvor man kan drømme seg bort og teste de drøyeste og dyreste fotballskoene som er å få på markedet i dag.


I andre etasje i butikken kan du snøre på deg et par skikkelige lånesko og leke deg litt på kunstgresset.

I andre etasje i butikken kan du snøre på deg et par skikkelige lånesko og leke deg litt på kunstgresset. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Annonse

Og som ikke det er nok: Det du ikke finner av fotballtrøyer, sokker, treningsdresser og annet fotballrelatert utstyr her skal det godt gjøres å finne andre steder.

Til info: Det finnes garantert supporterbutikker som er større enn denne. Men de selger bare utstyr knyttet til en bestemt klubb og leverandør. Hos Laurendz og Torshov Sport er det mangfoldet som gjelder. Alle klubber og leverandører stiller på tilnærmet lik linje.Foto: Bjørn Skomakerstuen

- Vi blir aldri størst, men vi kan bli best

- Vi kan aldri bli størst. Men vi kan bli best. Og vi mener på mange måter at vi allerede er best på fotball. Meningen med butikken er å skape en opplevelse litt utenom det vanlige ved et besøk her. En opplevelse som gjørt at kundene har lyst til å handle hos oss. Det er ganske spesielt å se reaksjonen til unge fotballspillere når det går opp for dem at de kan få prøvespille her inne i butikken med de samme skoene som idolene deres bruker, sier Laurendz.

Torshovs tradisjonsbærer

Fotball er tradisjon hos Laurendz og Torshov Sport. Og breddeklubber som blant annet Skeid, Oppsal, Ullern og Kjelsås samarbeider med Laurendz på Torshov. De har sågar fått sitt eget klubbrom i butikken.


Breddefotballen i Oslo står butikken nært. Skeid, Oppsal og Ullern er tre av av klubbene som har et tett og nært forhold til sportsbutikken på Torshov.

Breddefotballen i Oslo står butikken nært. Skeid, Oppsal og Ullern er tre av av klubbene som har et tett og nært forhold til sportsbutikken på Torshov. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Han husker selv da han som liten gutt hadde ansvaret for å veie og pumpe opp ballene som skulle brukes i landskamper på Ullevål. Det var nemlig Torshov Sport som leverte landslagsutstyret som ble brukt frem til begynnelsen av 1960-tallet.

- Jeg puttet ballene i et nett og syklet bort og leverte dem noen timer før avspark, sier Laurendz, hvis far og onkel ble cupmestere med Skeid tre år på rad i 1954, 1955 og 1956.

Han husker også godt en kamp mellom Skeid og Dynamo Moskva på Bislett i 1947. Onkelen hans var spillende oppmann.

- Det var snø og november. Likevel var det 32 000 tilskuere på Bislett, og ytterligere 5000 utenfor som ikke kom inn. Noe slikt kommer vi aldri til å få oppleve igjen, sier Laurendz.

- Vi er ennå ikke i mål

Men nok en gang; tilbake til butikknyvinningen i Sandakerveien på Torshov.

- Denne butikken skal utvikles videre. Vi er på ingen måte ferdige. Målet er som sagt å få folk til å handle hos oss fordi vi er best, både på utvalg, kompetanse, opplevelsesmessig og prismesssig.


Bak disse veggene i Sandakerveien på Torshov i Oslo finner du verdens største fotballbutikk.

Bak disse veggene i Sandakerveien på Torshov i Oslo finner du verdens største fotballbutikk. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Herr Torshov Sport mener at de allerede nå, relativt kort tid etter åpningen 28. mars i år, merker effekten av butikken.

Han er ganske sikker på at omsetningen i år vil bli større enn hva det ble i fjor. Og at fotballen vil dra hovedtyngden av det lasset.

Flere bilder her:


Bak denne disken kan du hente nettbestilte varer eller bestille spesialstøpte leggbeskyttere. I den hvite monteren til høyre på bildet står en gullstøvel lik den Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg fikk tildelt som et synlig bevis på at de er europas beste fotballspillere. Torshov Sport fikk prisen for beste butikk.

Bak denne disken kan du hente nettbestilte varer eller bestille spesialstøpte leggbeskyttere. I den hvite monteren til høyre på bildet står en gullstøvel lik den Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg fikk tildelt som et synlig bevis på at de er europas beste fotballspillere. Torshov Sport fikk prisen for beste butikk. Foto: Bjørn Skomakerstuen
Ronaldo og Neymar.

Ronaldo og Neymar. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Foto: Bjørn Skomakerstuen

Foto: Bjørn Skomakerstuen
Baller i lange baner preger den ene veggen i butikken. Her kan du blant sikre deg ballen fra årets Champions League-finale.

Baller i lange baner preger den ene veggen i butikken. Her kan du blant sikre deg ballen fra årets Champions League-finale. Foto: Bjørn Skomakerstuen
Den franske wonderboyen Antoine Griezmann er Pumas mann i butikken.

Den franske wonderboyen Antoine Griezmann er Pumas mann i butikken. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Foto: Bjørn Skomakerstuen

Foto: Bjørn Skomakerstuen

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!