Konkurransetilsynet meldte i morges at etterforskningssaken mot Orkla, Mondelez og Norgesgruppen er avsluttet. Tilsynet har etterforsket om ulikheter i innkjøpspriser har vært et brudd på konkurranseloven, men har nå kommet til at det ikke er grunnlag for å gå videre med saken.
Avgjørelsen fra Konkurransetilsynet er som forventet, og i tråd med hva vi har hevdet siden saken ble åpnet. Konkurransetilsynet har brukt 1,5 år og jeg er fornøyd med at de har satt seg grundig inn i saken, og konkluderer med at tøffe forhandlinger er bra for forbrukeren, uttaler konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik, i en pressemelding.
LES OGSÅ: Ny rapport: "Norgesgruppen får bedre innkjøpsbetingelser enn andre"
Konkurransetilsynet gjennomførte i november 2019 bevissikring i dagligvaremarkedet. Tilsynet avdekket til dels store forskjeller i dagligvarekjedenes innkjøpspriser, og Norgesgruppen kom gjennomgående bedre ut enn konkurrentene Coop og Rema 1000.
Etter grundige vurderinger har vi ikke funnet grunnlag for å gå videre med saken. Vi har blant annet vurdert om det er snakk om ulike vilkår for likeverdige ytelser, om ulikhetene begrenser konkurransen, og om dette i så fall skyldes et konkurransebegrensende samarbeid eller et misbruk av dominerende stilling, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.
Konkurransetilsynets arbeid med kartlegging av forskjeller i innkjøpspriser vil likevel fortsette.
Selv om det ikke er funnet overtredelser av konkurranseloven i denne konkrete saken betyr ikke dette at det er fritt frem. Ulike innkjøpsbetingelser for likeverdige ytelser kan være i strid med konkurranseloven dersom dette skader konkurransen, og Konkurransetilsynet vil fortsette å kartlegge forskjellene i innkjøpspriser. Fra i år undersøker Konkurransetilsynet også årsakene til prisforskjellene, skriver Konkurransetilsynet i meldingen.