Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Bergans vil få årstidene UNESCO-vernet med ny kampanje

Jan Tore Jensen, administrerende direktør i Bergans og frontfigur i kampanjen "Save the Seasons".
therese.karlsrud.haugen

Ikke bare et markedsføringsstunt.

ANNONSE

Utstyrsprodusent og turarrangør Bergans og miljøorgansisajonen WWF (verdens naturfond) tar nå til orde for varig vern av årstidene. Sammen ber de nå den norske regjeringen om å ta initiativ til å få årstidene oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Administrerende direktør i Bergans, Jan Tore Jensen, forteller at årstidene selvfølgelig er grunnleggende for dem som utstyrsprodusent og turarrangør, men understreker at dette handler om langt viktigere ting enn deres egen omsetning.

For oss handler dette i bunn og grunn om å ta vare på naturen for fremtidige generasjoner. For Bergans vil det selvsagt være trist om interessen for friluftsliv og salgstall stuper, men dette blir bagateller når man tenker på de virkelig store konsekvensene som vil følge av at årstidene viskes ut. Naturens rytme vil forstyrres og hele økosystemer forskyves. Dyr, planter og mennesker står i fare for å miste livsgrunnlaget sitt og mye av Norges og verdens kulturarv kan gå tapt, forteller Jensen, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Bergans med internasjonal storsatsing på netthandel

Ønsker underskrifter

Bergans og WWF skal ha undersøkt nordmenns forhold til årstidene, hvor nesten 80 prosent sier at de merker klimaendringene og en av tre sier at dette har ført til endringer i deres liv. Det er derfor blitt satt opp en underskriftskampanje, der de som deler bekymringen kan gå inn å skrive under for å støtte kravet om at årstidene bør inn på UNESCOs verdensarveliste.

Vi nordmenn kjenner sterkt på at årstidene forandrer seg. Svært mange berøres direkte av mildere vintre, mer regn og ustabilt vær. Det rammer norsk matproduksjon, fiske og vårt forhold til naturen. Det er all grunn til å ta dette på alvor, sier konstituert generalsekretær i WWF, Karoline Andaur.

LES OGSÅ: Norrøna inngår nytt samarbeid - satser på reiseliv

Selv om dette er et arbeid som tar utgangspunkt i norske forhold, håper både Bergans og WWF også på internasjonalt engasjement.

Vi opplever jo at de norske årstidene er noe helt unikt, og snakker mest om årstidene som vi kjenner dem. Samtidig tror vi dette er et tankesett som både kan og bør benyttes også andre steder i verden. Vi håper derfor på drahjelp langt utenfor våre egne landegrenser, sier Jensen.

Del artikkel: