Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Coop forventer tredobling i blomstersalget – ikke bare rosenrødt

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.
Foto: Coop Norge
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Morsdag og Valentines er høytid for snittblomster.

ANNONSE

I år faller morsdagen på førstkommende søndag, 13.februar, etterfulgt av Valentines Day mandag den 14.februar. Dette betyr at en stor andel av den norske befolkningen vil gå til innkjøp av ferske snittblomster til sine kjære, og Coop forventer en tredobling i blomstersalget de kommende denne uken.

Dagligvarekjeden forventer å selge blomster til en verdi av 30 millioner kroner, kun denne uken. Det tilsvarer tre ganger så mye som i en normal uke.

Blomster er ofte en impulsvare for dem som ønsker å glede noen eller pynte opp hjemme, men til morsdag og Valentinsdagen er blomster obligatorisk og da er det ekstra mange som tar med seg en rosebukett når de er innom dagligvarebutikken, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, i en pressemelding.

Gjennom 2021 solgte Coop 10 prosent mer blomster enn i 2020, trolig grunnet pandemien og hjemmeværende nordmenn. Til eksempel solgte dagligvarekjeden 650 000 buketter med tulipaner under fjoråret, hvilket tilsvarer 40 millioner kroner.

De siste par årene har vært spesielle, og kundene våre har brukt mye tid i hjemmet. Mange har hatt mer tid til å stelle i hus og hage, og dette har vi sett på blomstersalget. I tillegg er det nok mange som har kjøpt blomster i gave til nære og kjære, for å vise omsorg og for å lyse litt opp i hverdagen, sier Kristiansen.

Skeptisk til blomsterforbruket

En relativt ny utfordrer i blomsterbransjen, EVIGR, ser dog ikke positivt på forbruket av ferske blomster som forventes denne uken og i den kommende helgen. EVIGR spesialiserer seg på preservering av blomster og produksjon av kunstige, naturtro blomster.

Blomster i «lokalbutikkene» her i Norge varer i én til to uker, og det er ikke bærekraftig å fortsette med en slik forbrukskultur når det finnes andre alternativer. Roser i norske butikker har mest sannsynlig blitt dyrket i Afrika, deretter blitt nedkjølt for å gå i dvale frem til utsalgssted. Den har ofte blitt transportert med fly, ofte innom Nederland på auksjon, og deretter videre til Norge hvor den videresendes alt etter hvor i landet den skal, forklarer Elida Berentsen, gründer og daglig leder i EVIGR, til Ehandel.

Berentsen stiller spørsmål ved at en hel bransje faller utenfor debatten når det kommer til bærekraft og miljø, og talen er klar.

Man snakker ofte om kortreist mat og sirkulærøkonomi. Hvorfor har blomster havnet utenfor denne debatten? Jobben vår hos EVIGR er å tilby et alternativ til forbruksblomster. Alle våre blomster har en holdbarhet på minimum ett år. De koster omtrent dobbelt så mye, men varer altså minimum 52 ganger lenger. Kvalitet fremfor kvantitet, pleier vi å si, avslutter Berentsen.

Ehandel har kontaktet Coop for en kommentar til saken.

Del artikkel: