Coop tester energismart pilotbutikk – ”usedvanlig spennende”

Vil kunne redusere energibruk i butikker.

Coop Norge Eiendom og Coop Sørøst har teamet opp med en rekke partnere i etableringen av en ny Extra-butikk i Porsgrunn. Butikken skal være landets første fleksibilitetsklare butikk, hvor målet er å sette en ny standard for dagligvarebransjens bidrag til det grønne skiftet.

Prosjektet går under navnet Retailflex og innebærer en eksperimentell testing av et energisystem som vil utnytte potensialet for energifleksibilitet i dagligvarebutikker. Altså skal all fleksibilitet i butikkens energiproduksjon og -forbruk utnyttes for å optimalisere energi- og effektbruk til det beste for både butikken og det overliggende nettet.

Annonse

Dette er svært spennende og vil kunne være et viktig bidrag til redusert klimabelastning fra energibruk i butikker og framtidens energisystem som vil kreve mer fleksibilitet og effekt på grunn av mer uregulerbar kraft (sol og vind) og elektrifisering av bl.a. transport. Hvis dette blir vellykket, er spredningspotensialet stort, sier Helge Chr. Haugen, administrerende direktør i Coop Norge Eiendom AS, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Coop henter ny kjededirektør fra IKEA

Med på prosjektet er blant andre Enova, Ohmia Retail, et datterselskap av TrønderEnergi, samt Skagerak Energi. Førstnevnte støtter prosjektet og har dessuten prioritert samme tematikk i en Pilot-E utlysning sammen med Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

Dette er et fremtidsrettet prosjekt som tar tak i utfordringer knyttet til effekt, lokal energiproduksjon og forsyningssikkerhet. Denne typen prosjekter er avhengig av samarbeid mellom flere parter. Vi tror at tiltakene vil føre til reduserte kostnader og økte inntekter for aktørene samtidig som det kan frigi effekt til andre formål. Løsningen som testes ut, kan få stor betydning nasjonalt og være en inspirasjon for næringslivet generelt og dagligvarebransjen spesielt sier Monica Berner, seniorrådgiver i Enova.

LES OGSÅ: Coop investerer 100 millioner i klimatiltak – "et viktig bidrag"

Butikken bygges i massivtre, vil få solcelleanlegg på taket, batteri og el-bil lading tilknyttet sitt elektriske nett. Beste, tilgjengelige teknologi skal altså settes sammen til et effektoptimalt energisystem som vil utnytte og levere fleksibilitet. Teknologi og styring vil gjøre at elektrisk effekt blir redusert, flyttet, produsert og lagret.

Dette kommer til å bli en flott Extra-butikk som både kundene våre, som eier oss og de ansatte vil kunne være stolte av. Det er usedvanlig spennende å få mulighet til å være med på et pilotprosjekt som kan ha stor effekt for dagligvarebransjens bidrag til det grønne skiftet og den nødvendige forsyningssikkerheten for elektrifisering av samfunnet, sier Anne Berg Behring, administrerende direktør i Coop Sørøst, om den nye butikken.

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!