Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

SPONSET INNHOLD

De 5 beste verktøyene for dataanalyse for markedsføringsledere

Figur 1. Deniss Ojastu. Avdelingsleder Software utvikling og data tjenester

Noen ganger vet du at du trenger et komplekst oppsett for dataanalyse. I slike tilfeller kan du benytte deg av profesjonelle datatjenesteselskaper som Helmes. Vi jobber med selskaper som Telia og Get Inspired.

Andre ganger trenger du kanskje bare svar på relativt enkle spørsmål, som «Under hvilke omstendigheter kjøper menn flere joggesko enn kvinner?» Hvilke gratis verktøy kan du bruke uten å ansette et eksternt selskap?

Det er 3 hovedkategorier for verktøy:

 • Nivå 1: Microsoft Excel og lignende
 • Nivå 2: Power BI og Tableau sine gratisversjoner
 • Nivå 3: Skalerbare skyanalyseverktøy

Hva er et dataanalyse-rammeverk?

Dataanalyse-rammeverk består av:

 • Lagring: Plasseringen hvor dine data blir lagret
 • ELT (som står for Extract, Transform, Load): å hente ut dine data fra Google Analytics, e-handelsplattformen, ERP, osv. Kombinerer dataene og lagre de.
 • Analyse: verktøy for visuell analyse og deling av resultatene
Figur 2. Helmes og Get Inspired jobber med data varehus

Nivå 1: Microsoft Excel og Google Sheets

Excel er et flott analyseverktøy dersom du vet hvordan du kan lage tabeller og grafer. Det passer svært godt dersom datasettet er enkelt og lite. Dersom du har CSV-eksportering tilgjengelig, så er Excel et godt sted å starte.

Hvordan Excel løser våre analytiske rammeverk.

 • ELT-prosessen innebærer at du åpner en CSV- eller XLSX-fil.
 • Lagring skjer i selve Excel-filen.
 • Analysen gjøres i Excel.

Hvor Excel kan møte på problemer:

 • Dersom datasettet ditt ikke passer inn i en enkel tabell (se nedenfor), så kan Excel gjøre jobben svært vanskelig for deg.
 • Dersom datasettet er for stort til at Excel klarer å håndtere det.
 • Dersom du ønsker alternativer for kraftigere automatiske oppdateringer av dataen.
 • Excels muligheter for deling av filer er svært begrenset.
Figur 2. Bestillinger og Produkter i ulike tabeller. Vanskelig å håndtere i Excel.

 

Google Sheets er et 100% gratis alternativ som støtter lignende funksjoner som Excel, men det tar litt tid å bli vant med det.

Nivå 2: Power BI Free, Tableau Public og Google Data Studio (skybaserte løsninger)

Excel fokuserer på data i tabellform. Power BI fokuserer mer på visualiseringer. Når man går over fra Excel til Power BI vil man umiddelbart legge merke til noen få ting:

 • Du mister muligheten til å enkelt manipulere data i regnearkformat.
 • På den andre siden får du svært god kvalitet på visualiseringene.

 

I motsetning til Excel, vil man i Power BI ikke åpne filer direkte. I stedet importerer og forvandler man datakilder via innebygde verktøy. Du kan knytte datatabellene dine sammen visuelt, dermed får du en praktisk datamodell.

Mengden data du kan behandle øker betraktelig sammenlignet med Excel. Selv om det å sette opp datamodeller kanskje kan høres vanskelig ut når man er vant med Excel, er Power BI intuitivt og fungerer bra for både nybegynnere og erfarne brukere.

Det typiske grunnleggende oppsettet i Power BI innebærer følgende:

 • Importere og forberede dataene inne i Power BI.
 • Skape visualiseringer og tabeller.
 • Dele resultatene med kollegaene dine.

Power BI sin gratisversjon har store begrensninger. For grunnleggende bruksområder vil den største begrensningen være de begrensede funksjonene for deling. Du er enten begrenset til å sende rapportfiler til enkeltpersoner via e-post, eller dele de med hele verden via Power BI sin publiseringsfunksjon.

Tableau tilbyr også gratisversjonen Tableau Public, og Google har et verktøy som heter Data Studio. Begge har fordeler og ulemper sammenlignet med Power BI.

Nivå 3: Skalerbar dataanalyse

De fleste store bedrifter bruker Nivå 3-produkter.

Produktene på Nivå 1 og Nivå 2 håndterer ETL, datalagring og visualisering i ett enkelt produkt. Ved å kun bruke disse er det vanskelig å lage en skalerbar løsning med mange datakilder og større datasett. Når man går over til Nivå 3, vil hver del av analyseprosessen kunne håndteres av et separat produkt.

Det er noen alternativer som er permanent gratis.

Det mest velkjente alternativet er Google BigQuery – Googles datavarehus-plattform. Google har generøse gratiskvoter for analyser i mindre skala. Selv om det ikke er like enkelt å komme i gang som med Power BI og Tableau, så kan det fremdeles brukes uten at koding er nødvendig.

BigQuery tilbyr kun ETL og lagring, men du kan koble programmet til alle Nivå 2-verktøyene, som deretter kan visualisere dataen. Dataen din lagres i Google Cloud, og er tilgjengelig for det BI-verktøyet du ønsker å bruke, enten det er Excel, Power BI eller Google Data Studio.

Om du opplever noen problemer kan du gjerne ta kontakt med oss for hjelp. Vi hjalp Get Inspired med å sette opp sitt datavarehus og redusere sine analysekostnader til en tiendedel.

Å ha en tjenestepartner i utlandet

Tiina Link, som før Helmes utviklet bedrifter hadde 17 år med erfaring innen Innovasjon Norge og norske selskaper i de baltiske landene, sier at norske selskaper normalt reduserer sine lokale kostnadsbudsjetter med 50% når de velger en tilbyder i Estland. Hun understreker at det er viktig at man velger riktig partner. Hun er sikker på at Helmes, med sin gode tekniske kompetanse, deres nordiske verdier og organiseringen med små, motiverte team, utgjør en drømmepartner.

Del artikkel: