ANNONSE

Delte meninger om søndagsåpne butikker i Oslo: ”Jeg er ikke for”

Jon Anders Henriksen v/ OHF og Runa Boman v/Norway Designs.
Foto: OHF/t.h.: Einar Aslaksen
Linn Adine Andersen

Søndagsåpne butikker – er det verdt det? Og i så fall, for hvem?

ANNONSE

Dersom Oslo Høyre overtar makten i bystyret vil det kunne bli søndagsåpne butikker i hele Oslo sentrum. Det bekreftet byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til Dagsavisen tirsdag.

Høyre ligger ifølge meningsmålinger fra Norstat an til å vinne valget i Oslo. Gjør de det, vil de søke statsforvalteren i Oslo og Viken om status som "typisk turiststed" – for å kunne ha søndagsåpne butikker.

Loven om helligdager og helligdagsfred sier at faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere skal være stengt på søndager, men unntatt fra regelen er utsalgssteder som etter vedtak fra statsforvalteren regnes som nettopp typiske turiststeder for hele eller deler av året.

Tror det skal la seg løse

Jon Anders Henriksen, næringspolitisk direktør i Oslo Handelstandss Forening, forventer grundige prosesser som tar for seg hvordan dette eventuelt skal løses fremover.

Hva gjelder forslaget, som foreløpig er en politisk idé eller en løsning man ønsker seg, så er det sammensatt. Det er både kostnads- og arbeidsmessige konsekvenser knyttet til søndagsåpne butikker og noen av dem er litt kinkige. Blant annet dreier det seg om at virksomheter som er små kanskje opplever at de må holde åpent og at de vil slite med å dekke kostnadene det innebærer. Hvis ikke omsetningen øker i takt med kostnadene blir det krevende for butikken, sier Henriksen til Netthandel.

Høyre har foreløpig uttalt at et slikt forslag hovedsakelig skal gjelde i Oslo sentrum, innenfor Ring 1, på Grünerløkka, Hegdehaugsveien og Bogstadveien.

Så er det de konkurransemessige konsekvensene – hvis 4 av 5 butikker i et område holder åpent så blir det vanskelig for den femte butikken å holde åpent. Da taper man. Vi tror likevel det skal la seg løse så fremt politikken som skal fremmes ikke forsøker å lage hele Oslo om til syv dagers-handel, men at det gjøres på basis av grundige analyser og at det knyttes til steder hvor det allerede er søndagstrafikk, legger Henriksen til.

Vil beskytte sine ansatte

Det er dog delte meninger om forslaget. Søndagsåpne butikker kan lokke flere kunder, både Osloborgere og turister, men det vil også bety økte kostnader for butikkene.

I motsetning til sikkert en del andre butikkeiere, så er jeg ikke for søndagsåpne butikker. Det er mulig vi kunne økt omsetningen litt, og det er klart at i et marked hvor husleien er den absolutt største utgiften vi har, så hadde vi hatt en dag til å trekke inn inntekter på, forteller Runa Boman, daglig leder i Norway Designs, før hun fortsetter:

Men, det koster jo også. Det er dyr lønn på en søndag, men mest av alt det er ansatte som allerede har ugunstig arbeidstid, som blir pålagt å jobbe enda en helgedag. Butikkfolk har ofte arbeidstid når alle andre har fri. Så aller mest føler jeg for å beskytte mine ansatte, som gjør en strålende jobb mandag til lørdag fra kl.10 til kl.19 med å formidle, smile, være engasjerte, stå på beina i 7,5 time. Jeg ønsker ikke at de skal måtte jobbe søndager i tillegg.

Levende by – men hvem skal betale?

Norway Designs flyttet i fjor til nye lokaler i Lille Grensen med kort avstand fra Karl Johan som er hyppig besøkt av turister.

Boman ser likevel flest ulemper ved å skulle holde søndagsåpent – et valg som uansett er opp til enhver enkelt butikk dersom forslaget sendes til og vedtas av statsforvalteren – men som Henriksen var inne på vil være et vanskelig valg å ta om for eksempel alle ens nabobutikkene velger å holde åpent.

Min erfaring fra desember er vel også at man mest bare fordeler omsetning som hadde kommet inn på 6 dager til 7 dager. Altså ikke nødvendigvis en økning i inntekter, men en ganske stor økning i utgifter og totaltbelastning for de som skal holde butikken åpen, konstaterer Boman.

Henriksen på sin side er sikker på at man kan jobbe frem en god løsning for Oslo sentrum.

Klarer vi å lage en modell før søknaden går til statsforvalteren, i samarbeid med næringslivet og kommunen, så er jeg sikker på at vi finner en god løsning. Da blir dette bra fordi vi svarer til Oslos behov for en liberal og markedsorientert kommune med det faktum at Oslo er Norges største turistattraksjon. Å kunne ha en levende by også på søndager er vi veldig glade for, runder Henriksen av.

Del artikkel: