Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Detaljhandelen smittet: Konkursøkningen vil trolig fortsette i mars

Daglig leder i Creditsafe Norway, Per Fjærestad.
Creditsafe Norway
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

En økning på 16 prosent i konkurse aksjeselskaper.

ANNONSE

Kredittopplysningsbyrået Creditsafe Norway melder nå om totalt 340 konkurse aksjeselskaper i februar 2020. Dette er en økning på 16 prosent fra samme tid i fjor, og vekker bekymring hos inkassoselskapet Fair Group.

Det er skremmende å se at utviklingen går denne veien allerede før effekten av koronaviruset slår inn for fullt i økonomien. Hos Fair kan vi se samme utvikling knyttet til betalingsproblemer i hele landet. Vi tror det er flere elementer som spiller inn i misligholdjsutviklingen, slik som effekten av gjeldsregister på privatpersoner, og den svake kronekursen på bedrifter, sier Christian Aandalen, partner i Fair Group, i en pressemelding.

Den store konkursen av Gresvig Retail Group ble reddet inn da Gjelsten Holding AS og O.N. Sunde AS gikk inn avtale med konkursboet etter Gresvig om å erverve store deler av eiendelene i boet. Den milde vinteren har uansett ført til større problemer for både sportsbransjen og detaljhandelen over det hele i både Sverige og Norge, samtidig som presset fra netthandelen vedvarer.

LES OGSÅ: Gresvig kjøpes opp: "Vil være den ledende faghandelskjeden i Norge"

Konkursøkningen vil fortsette

Daglig leder i Creditsafe Norway, Per Fjærestad, antar at den svake kronekursen og den tilhørende effekten på importkostnad gjør foretak som for eksempel bilforhandlere mer sårbare for konjektursvingninger og salgssvikt. Bilforhandlere er blant de største konkursene i måneden som gikk.

Det er sjeldent én årsak alene som gjør at visse bransjer og selskaper sliter, noe som sportsbransjen er et eksempel på. En sviktende sesong på toppen av svak kronekurs, store varelagre og strukturelle endringer i varehandel var ikke ideelt, sier Fjærestad i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Coronaviruset fører til mer frokost på døra: "Økte med 43 prosent"

I følge Fjærestad vil konkursøkningen fortsette inn i mars på grunn av viruset som foreløpig har smittet 56 personer i Norge.

Med koronaviruset tror vi at den sterke konkursøkningen i februar vil fortsette inn i mars. Børsene har falt mye på utbruddet, og i reiselivsbransjen kan man allerede se lavere aktivitet. Samtidig er Kina en viktig produsent og leverandør inn i nesten alle næringer, og viruset vil sannsynligvis få ringvirkninger, sier Fjærestad.

LES OGSÅ: Slik påvirker coronaviruset netthandelen

Del artikkel: