Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Dette vil nordmenn handle mer av på nett: ”Et enormt potensial”

Viveka Söderbäck og Thomas Elvestad i Klarna.
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

53 prosent planlegger å netthandle hyppigere.

ANNONSE

Etter ett år med pandemi og en voldsom vekst i netthandelen, har nordmenn store planer om å gjøre unna enda mer av shoppingen digitalt fremover.

Ifølge en global rapport som betaling- og shoppingløsningen Klarna har gjennomført, mener 53 prosent av de spurte nordmennene at de vil gjøre mesteparten av sin shopping på nett det neste året.

Samtidig som nordmenn absolutt ikke er blant dem som bruker netthandelen hyppigst, skiller de seg ut som et av landene der det netthandles minst idag men flest ser for seg å netthandle mye mer i tiden fremover. Det viser at det er et stort potensial for vekst, noe som nok pandemien også har bidratt til, sier ekspert på forbrukeratferd i Klarna, Viveka Söderbäck, i en pressemelding.

Den internasjonale rapporten «Shopping pulse bygger på en representativ undersøkelse foretatt blant mer enn 9000 respondenter i syv europeiske land, USA og Australia i mars i år. Det skal bare være befolkningen i Sverige, Tyskland og Storbritannia som planlegger å legge en større andel enn nordmenn av sin totale handel til nett det neste året.

Andelen nordmenn som i løpet av den siste måneden har handlet på nett er dog lavere enn i samtlige andre undersøkte markeder. Bare 1 av 10 nordmenn oppgir at de har handlet på nett minst en gang i uken i løpet av den siste måneden. I Sverige er den tilsvarende andelen nesten dobbelt så stor på 18 prosent.

Vil handle mer mat på nett

Fremover ønsker nordmenn spesielt å handle mer mat på nett, selv om Norge er blant landene hvor færrest oppgir at de handler dette på nett per i dag.

Det viser hvor viktig pandemien har vært i å påvirke vårt handlemønster. I Sverige var netthandelen av mat langt mer moden før pandemien, og dette har tatt enda mer av enn i Norge. Det samme er tilfelle med apotekvarer. Ifølge denne undersøkelsen er det et enormt potensial for salg av dagligvarer og apotekvarer via nett i Norge, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

I tillegg til apotekvarer og dagligvarer, hadde et flertall av nordmenn ønsket å handle blant annet mer bildeler, helse og skjønnhetsprodukter, smykker og tilbehør og barneprodukter på nett. Også produkter til hus og hage ønsker nordmenn å foreta størstedelen av sine innkjøp digitalt.

Dette er kategorier som alt tyder på er modne for en digital transformasjon i Norge, sammenlignet med dagens tilbud og etterspørsel, sier Elvestad.

Fremdeles er det likevel slik at det blir handlet mer i fysisk butikk enn på nett i de aller fleste kategoriene i Norge. Ifølge rapporten er det kun to kategorier, underholdning og erotiske artikler, som nordmenn oppgir å handle mer på nett enn i fysisk butikk.

Del artikkel: