Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ehandel på besøk: “Han lever for familieselskapet Lyko”

Ehandels egne David Gustavsson, her med Rickard Lyko.
Foto: Ehandel
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Skjønnhetsgigant i stort intervju med Ehandel.

ANNONSE

En våre journalister ved den svenske redaksjonen i Ehandel, David Gustavsson, var nylig på besøk hos e-handelsraketten Lyko i Sverige. Selskapet, som selger hår- og skjønnhetsprodukter, har på kort tid blitt en av nabolandets største og heteste innen e-handel.

Også i Norge gjør Lyko det godt, og bidrar til konkurransen om andeler i det norske markedet. Lyko ble nemlig trukket frem som vekstvinner i det norske markedet for 2021. Dette viste tall fra Virke, som samtidig poengterte at norske Blivakker var marginvinner. Lignende tall for 2022 er ikke klare enda, men det blir spennende å se hvordan fjoråret har preget utviklingen.

Her får du lese et utdrag fra resultatet av besøket med både gründeren Rickard Lyko og Tom Thörnblom, kommunikasjon- og bærekraftsjef hos Lyko. Artikkelen kan leses i sin helhet hos vår søsteravis, her.

Alt startet med en frisørsalong i Vansbro i Dalarna, drevet av foreldrene til Rickard Lyko.

Så tidlig som i 2003, altså for nøyaktig 20 år siden, startet familien Lyko å selge en del av salongens hårpleieprodukter på nettet. Rickard Lyko bestemte seg, etter å ha studert økonomi i Uppsala, å satse alt på e-handel i 2008. Familien tok siden store banklån for å få fart på virksomheten og salget.

I dag omsetter Lyko for 2,5 milliarder kroner og selger sine produkter i hele Norden, i Tyskland, Nederland, Polen og Østerrike. Ute i Europa er Lyko fortsatt en liten, men voksende, spiller.

En grå og råkald marsmandag med lett regn styrer Ehandel nesen mot deres kontor på Birger Jarlsgaten i sentrale Stockholm. I porten møtes vi av kommunikasjons- og bærekraftssjef Tom Thörnblom.

Jeg tenkte at jeg venter på deg her, så du ser meg, og så kan jeg vise deg vår konseptbutikker, sier Tom med sin pigge stemme og utpregede Stockholmsdialekt.

Tom har på seg en hvit, strikker pologenser over en grønn kordfløyelskjorte. Stubbete i skjegget og med nykjemmet, glatt bakoversveis. Han er over 190 centimeter lang og både går og prater raskt.

Først viser han oss Lykos konseptbutikk innen hudpleie. Den ligger på gateplan. Vi får se et rom hvor man kan få utført laserbehandling og en maskin som finner farlige solflekker i ansiktet. Det er ikke sjeldent kundene her består av influensere.

Vi tar trappene

Vi går deretter til en av Lykos mange frisørsalonger. Den ligger inntil konseptbutikken i et langt og smalt lokale. Veggene ved inngangen har hyller med mange hårpleieprodukter fra Lyko. Vi hilser raskt på en skjeggete frisør som holder til ved siden av en stor Nespresso-maskin.

Tom suser ut på gaten igjen og inn porten hvor vi møttes først. Han tar ledelsen først opp trappene, i det tidligere boligbygget som nå huser en rekke bedriftskontorer på de ulike etasjene. Det blir rett mange trappetrinn, skal det vise seg, innen vi når kontordøren. Det finnes en gammel heis her, men Tom vil ha mosjon. Han er knapt andpusten når han kommer frem til Lykos kontordør.

Det her forsøker jeg å gjøre hver dag, sier han.

Men snart flytter Lyko fra det storslåtte murbygget på Birger Jarlsgatan, til større lokaler på Sveavägen på Norrmalm. Det begynner nemlig å bli trangt på Östermalmskontoret.

Har vokst ut av lokalene

Vi vises snart inn i et lyst og hvitmalt møterom og slår oss ned ved et stort, ovalt bord som opptar mesteparten av rommet.

Rickard kommer snart, jeg skal hente han, sier Tom og beveger seg raskt mot døra før han legger til:

Vil du ha kaffe?

På en av veggene henger tre innrammede plakater med fargerike ansikter og Lyko-logoen nederst. Ellers er det et veldig "clean" miljø. Stockholmsk.

Rickard Lyko dukker opp nesten ubemerket i sin svarte bomberjakke, som har blitt hans signatur. Til jakken har han et par mørke jeans. Også en gjenganger. Han dukker opp så plutselig, og han er fokusert på oppgaven, nemlig å intervjues.

Byens gatestøy forplanter seg langs husfasaden og trenger gjennom vegger og vinduer, og noen ganger høres ambulansesirener.

"Vinn-vinn"

Tom Thörnblom blir igjen og kommer i ny og ne med innspill til Rickard Lyko. I denne sammenhengen fungerer han som en slags pressesekretær.

Båndopptakeren starter og vi kommer raskt inn på Lykos 3PL-satsing. En del varemerker som e-handleren er forhandler av skal få nytte av det store lageret i Vansbro, Lykos egne logistikkapparat for kundeleveringer. Penger kan spares. Effektiviteten økes.

Vi tar oss jo allerede av mye av deres logistikk, gjennom at vi legger mye tid på når det kommer feil produkter og på å telle produktene når vi tar dem inn. Så vi så en "vinn-vinn" her, hvor vi kan senke kostnadene for våre leverandører. Men vi kommer også til å øke kvaliteten på varene som leveres inn til oss, sier Rickard Lyko.

Så dere blir også en logistikkaktør nå?

Vi tar egentlig et steg mot B2B. Visse merker produserer vi også i våre egne fabrikker. Vi har allerede en B2B-avtale med frisørsalonger.

Hva driver 3PL-trenden?

Jeg vet ikke om det er en trend. Men for oss er det en forretningsmulighet der vi kan få en vinn-vinn-situasjon, som nevnt. Vi har allerede nådd et tilstrekkelig stort volum og høy kapasitet inhouse for å kunne takle dette nå på en god måte.

Det som kreves for å utvikle det her er jo programvaren, altså for å kunne håndtere både vårt eget og noen andres lager. Og for å kunne holde det separert på en god måte.

Han understreker flere ganger at lageret skal være spesialisert for skjønnhetsprodukter.

Vi holder jo på og bygger ut lageret nå og utvider automasjonen i den nye delen, for å bli en veldig spesialisert 3PL-aktør innen skjønnhetsprodukter. Mange er gode på logistikk. Men vi vil være gode på logistikken til skjønnhetsprodukter og ingenting annet, sier Rickard Lyko på sin syngende Dala-Järna-dialekt, byen utenfor Vansbro hvor han vokste opp.

Han prater raskt, men ikke med så stor kraft. Bruker mange ord. Men ganske få gester, for å forklare ting. Han gir både et rolig og intensivt inntrykk. Oppfattes alltid fokusert. Innimellom ler han litt, men fokuset går foran alt annet.

Han virker dog ikke være helt bekvem med det mediekonteksten, til tross for at han har gjort mange intervjuer på dette tidspunktet. Det merkes at han lever for familieselskapet Lyko, fra morgen til kveld. Lyko er hans liv.

... resten av intervjuet leser du hos vår søsteravis, her

Del artikkel: