Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ekspert om Amazons Norge-strategi - ”plutselig er de til stede”

Filip Elverhøy, daglig leder i Oslo Digital.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

…men kanskje i en annen form enn først antatt.

ANNONSE

For over to år siden fortalte e-handelsprofilen Filip Elverhøy til Ehandel at han forventet en lansering av Amazon i Norge innen kort tid, gjerne i løpet av året 2021.

Siden den gang har bransjen vært gjennom en berg-og-dal-bane av erfaringer, gode som vonde. Pandemien, og ikke minst bruken av kunstig intelligens, har endret spillereglene i e-handelsbransjen for godt. Nå mener han det ikke lenger handler om en ren, norsk lansering, men heller hvordan den amerikanske giganten vil inntre det norske markedet – noe de egentlig allerede har gjort.

Under pandemien opplevde også de den fantastiske veksten og ansatte veldig mange nye for å prøve å holde tritt, men så har de skjønt, og erkjent, i etterkant at det gikk litt for fort. Deretter har de hatt en massiv nedbemanning etter pandemien og jeg tipper at de vil fokusere på de markedene de har og å få ny teknologi inn i de største markedene i Europa. De har allerede rapportert at dette gir økt lønnsomhet, så det går nok foran å utvide til nye markeder, forteller Filip Elverhøy, daglig leder i Oslo Digital, til Ehandel.

Amazon har den siste tiden sagt opp rekordmange ansatte. Kanskje er det slik Elverhøy peker på, at de rett og slett gapte over for mye.

Samtidig har giganten ikke levert den storslagne inntredenen i nabolandet Sverige, som mange forventet. Vår søsteravis Ehandel.se har fulgt selskapet nøye og i mars slapp Amazon sine offisielle tall for den svenske virksomheten.

En beskjeden, men god lansering har resultert i nærmere 2 milliarder svenske kroner i omsetning – og en profitt på nære 10 millioner kroner.

De har ikke gjort de store markeringene, men gjennom produktutvalg og tilstedeværelse har de gjort et godt salg, kommenterer Elverhøy.

Er vi forberedt?

Så kommer det store spørsmålet. Noen norske aktører skalv i buksene av tanken på Amazon i Norge og andre har tatt det hele med ro. Er Norges netthandelsbransje klare for en norsk Amazon-lansering?

Jeg tror de aller fleste ikke tenker på Amazon. Men, i mye av hverdagsarbeidet vil man begynne å se at de dukker oftere opp i konkurransen om synlighet. Dessuten er AI en game changer. Plutselig er de til stede på mange språk på en god nok måte uten at de må inn i landene fysisk. Norge er et typisk land hvor man gjør samarbeid i stedet for å etablere seg og Sverige ligger mer sentralt til for global handel, sier Elverhøy.

Er det én ting Elverhøy har troa på i årene som kommer er det markedsplasser. Derfor mener han Elkjøp har vært smarte, mens Komplett muligens var litt for raske på avtrekkeren hva gjelder sin markedsplass som ble lagt ned i 2018.

Elkjøp har gjort et godt valg med å videreutvikle sin markedsplasstrategi og dette er veldig interessant. Jeg tror veldig på at markedsplasser vil ta enda større andeler av e-handelssalget fremover og tror det var uheldig for Komplett at de la ned sin satsing på markedsplass, sier Elverhøy.

Når tror du at vi kan forvente en norsk Amazon-lansering, om så i det hele tatt?

Da må vi først definere: hva betyr det å komme til Norge? Amazon er allerede her og de er en spiller å regne med. Jeg tror teknologien og den globale handelen er så under endring med AI at det vil være en annen strategi som ligger til grunn, enn for tre år tilbake. Jeg tror også at det vil ta en stund før vi ser et norskt Amazonkontor i Norge, avslutter Elverhøy.

Del artikkel: