Ekspert om Autostores aksjestyrt: ”Etterspørselen forsvinner”

Tallene for tredje kvartal ventes i november.

AutoStore opplever svakere vekst. Det betyr en fallende aksje for robotlagerselskapet som til høsten for to år siden gikk på børs med tidenes nest største notering, kun slått av Statoil i 2001.

Dette skriver Finansavisen. Da Autostore gikk på børs høsten 2021 til en prising på 103 milliarder kroner forventet man nok ikke det dystre makrobildet som råder i dag. Emilie Krutnes Engen, DNB Markets-analytiker, er ikke positiv.

Annonse

Selskapet har fallende ordreinntak i andre kvartal og de siste tre månedene har aksjen falt 44 prosent. Den siste måneden: 21 prosent.

Ordreinntaket gir implikasjoner for neste år i form av hva slags vekst man kan forvente. Ser du på 2023-tallene, er de preget av at man hadde lengre ledetider og ekstraordinær etterspørsel under og i etterkant av pandemien. Derfor ser vi en risiko for at man får en negativ topplinjevekst i 2024, sier Krutnes Engen til Finansavisen.

AutoStore er nå verdsatt til 45,6 milliarder kroner, en nedgang på over 57 milliarder kroner siden børsdebut høsten 2021.

Under pandemiens e-handelsoppsving investerte mange handelsaktører i det automatiserte robotlageret. Krutnes Engen mener mange av AutoStores kunder allerede har gjort investeringer i automatisering, hvilket betyr at kundegrunnlaget krymper.

Nå ser man at retail sliter fordi etterspørselen forsvinner, rentekostnadene øker, og det er høy inflasjon. Vi tror dette setter en brems for investeringsviljen til AutoStores kunder, og det gjelder også for markedet generelt, sier Krutnes Engen.

AutoStore skal legge frem sine regnskapstall for tredje kvartal torsdag 9. november. Foreløpige estimater er ikke publisert på selskapets hjemmesider. Senest i august meddelte selskapet at man var i rute for å nå målet på 700 millioner dollar i inntekter i 2023.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!