Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ekspertene om Black Friday: “En ekstrem belastning“

Filip Elverhøy, Are Vittersø og Thomas Elvestad.
therese.karlsrud.haugen

Kan øke opp mot 100 prosent.

ANNONSE

Neste uke er det klart for årets store Black Week. Utviklingen med å fordele Black Friday-tilbudene utover en lenger periode har vært en voksende trend de siste årene. I år ser det også ut til at flere går for en hel Black Month. Det gjør imidlertid at økningen på selve Black Friday er noe mindre dramatisk enn tidligere. 

I fjor viste tall fra Virke at Black Friday-salget faktisk falt med 1 prosent sammenlignet med 2018. Samtidig økte omsetningen under Black Week med 6,6 prosent. I følge Klarnas statistikk så det noe annerledes ut. Betalingsleverandøren mente at deres over 6000 nettbutikker hadde hatt en vekst på 19 prosent under Black Friday 2019. 

"Tidenes største"

Men hvordan ser prognosene ut for årets Black Friday? Og hva blir annerledes i år? Vi har snakket med ekspertene i Prisjakt, Klarna og det nyetablerte byrået Oslo Digital.

I den tiden vi er inne i nå, så er alle prognoser ren spekulering og veldig vanskelig å estimere. De siste årene har vi sett en tydelig etablering av Black Week istedenfor kun Black Friday. Dette gjør nok at veksten på selve Black Friday ikke vil være like drastisk, men Black Week som helhet vil få et kraftig løft. Jeg vil understreke at dette gjelder netthandelen, fordi jeg tror at handelen totalt, inkludert fysisk, vil ha minimal vekst i år. Selv om netthandelen vokser, så tror jeg ikke den vil dekke inn hele tapet til den fysiske handelen, sier Are Vittersø, Norgessjef i Prisjakt, til Ehandel.

Det meste tyder på at årets Black Friday og Black Week vil sette nye salgsrekorder. Black Friday blir sannsynligvis tidenes største shoppingdag for norsk netthandel. Den generelt økte interessen for å netthandle denne uken i kombinasjon med pandemien og de begrensningene den skaper, vil sannsynligvis sørge for dette, sier Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna.

NHO har estimert at netthandelen vil øke med 24 prosent i løpet av november og desember. Det innebærer at 8,9 milliarder kroner vil gå til norske nettbutikker.

"Vil ikke klare å holde seg oppe"

Oslo Digital hjelper kunder med alt fra strategi og handleopplevelse til søkemotoroptimalisering og teknologi. Når det gjelder årets Black Friday regner byrået med en økning på mellom 50-100 prosent i netthandelen, sammenlignet med fjoråret. 

Dersom dette estimatet stemmer, tror medgründer og daglig leder Filip Elverhøy, at norske nettbutikker vil møte på noen tekniske problemer. 

Netthandelen vil eksplodere og det vil jo by på store muligheter, men også en rekke utfordringer. Jeg tror at det er mange som ikke er forberedt og derfor ikke vil klare å holde seg oppe. Årets Black Friday vil trolig medføre en ekstrem belastning på serverne og enkelte nettbutikker må nok ha hjelpeløsninger, som for eksempel “venterom” i nettbutikken.

Samtidig er det nok mange som har kjøpt ferdigpakker til nettbutikken sin, og på den måten ikke har like god kontroll på lagerstatus, prising, kampanjer osv. Man må hele tiden passe på å ikke overselge.

Prisjakt-sjefen er enig i at belastningen vil være stor for både servere og kundeservice. Likevel tror han at spredningen av tilbud vil redusere trykket noe.

Med tanke på at Black Week er etablert, så har nettbutikkene blitt flinkere på å spre trykket gjennom hele uken, noe som hjelper på å få unna ordrene så fort som mulig. Igjen vil jeg påpeke viktigheten til kundeservice. Man klarer nok ikke å unngå fortvilte kunder denne uken, så det kan være en god idé å sørge for at kunderservice er godt dekket med et ekstra smil om munnen, sier Vittersø.

Thomas Elvestad i Klarna peker på at det nå er nye kundegrupper som har kommet på banen når det gjelder netthandel. Under pandemien er det mange som har handlet på nett for første gang og det krever også ekstra service. 

Det er derfor viktig at når salgsperioden starter må de sørge for å ha på plass alle praktiske løsninger som sørger for å gi den enkelte kunde en enkel, fleksibel og inspirerende handleopplevelse. Det handler om gode rutiner for alt fra inspirasjon til returhåndtering og en god mobiltilpasset nettbutikk. De må også være oppmerksom på at kundenes krav til en god netthandelsopplevelse bare øker. En leveringstid som var konkurransedyktig i fjor, er kanskje ikke det i år, sier Elvestad, og legger til:

De må også sørge for tett og god kundeservice hele veien. Spesielt blant de nye kundegruppene som har funnet veien til netthandelen i løpet av koronapandemien er dette viktig. Du vil bli deres førstevalg, også etter Black Week-perioden er over. Da er informasjon, inspirasjon og generelt en god shoppingopplevelse gjennom hele kundereisen- fra inspirasjon til betaling og eventuelt retur, helt avgjørende.

Hjemlevering og nisjebutikker

Utover økt netthandel, lengre salgsperiode og nye kundegrupper, spår Klarna også økt hjemlevering. Det samme gjør PostNord og Posten, som har hentet inn hundrevis av ekstra sjåfører.

LES OGSÅ: Skal frakte 1 million pakker på én uke: "Veldig stor usikkerhet"

Vi tror at pandemien vil gjøre at en annen trend vi har sett over en lengre periode, nemlig at kundene bestiller levering helt hjem på døren, ytterligere vil bli forsterket i årets Black Week. Usikkerhet rundt levering og tilgang til enkeltprodukter kan også gjør at enda flere enn vanlig ønsker å være tidlig ute med julehandelen sin på nett, sier Elvestad i Klarna.

Kategorien sport og friluft, er en av bransjene som har eksplodert etter at coronaviruset inntraff Norge, og med fortsatte restriksjoner er det lite som tilsier at denne interessen vil bli mindre med det første. 

Vi så tidligere i år at produkter innenfor friluft økte kraftig i popularitet. Vi nordmenn er glad i tur og godt utstyr, så jeg tror at nisjebutikker som fokuserer på produkter i forbindelse med dette vil oppleve en enda større vekst enn mange andre, avslutter Vittersø.

Del artikkel: