Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

En av fem i faghandelen tror ikke de overlever viruset

Virke: - Alarmbjellene bør ringe hos myndighetene
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
therese.karlsrud.haugen

Frykter de neste to ukene.

ANNONSE

Én av fem i den brede faghandelen tror ikke de holder mer enn to uker. For store kategorier som klær og sko, gullsmeder og blomsterbutikker er situasjonen enda verre, hvor en av tre frykter at de vil gå konkurs innen to uker. Det viser en fersk medlemsundersøkelse fra Virke.

Virksomhetene i handels- og tjenestenæringen er i en kritisk fase nå. Nå ser vi at faghandelen sliter. Dette er dramatisk for en bransje som allerede har svært små marginer, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

I følge undersøkelsen mener 56 prosent innen faghandelen at de har svært store eller store problemer med likviditeten.

LES OGSÅ: Leverer pakker som normalt: "Vi har et viktig samfunnsoppdrag"

Ber næringsdrivende bidra

På søndag og mandag kom regjeringen og Stortinget med tiltak, hvor det er foreslått to ulike låneordninger til bedrifter til en samlet sum på 100 milliarder kroner. Samtidig har man vedtatt å innføre nye permitteringsregler og innført andre tiltak som skal bidra til at færre personer smittes på samme tid.

Myndighetene har gjort svært drastiske tiltak for å begrense smittespredning. Det er helt riktig, samtidig ser vi at det får alvorlige konsekvenser for virksomhetene når folk slutter å kjøpe varer og tjenester.

LES OGSÅ: Milliardpakke og nye permitteringsregler for bedrifter

Virke mener at virksomhetene må få pengene umiddelbart og at arbeidsgiveravgiften for januar og februar bør tilbakeføres til virksomhetene. Virke oppfordrer også næringsdrivende selv til å bidra i dugnaden.

Utleiere må jobbe sammen med virksomhetene, hvis ikke har de ingen å leie ut til når dette er over.

Også i andre deler av handels- og tjenestenæringen er likviditeten presset, hvor 44 prosent har problemer med likviditeten, 59 prosent opplever nedgang i etterspørsel mens 19 prosent har måttet stenge på grunn av myndighetenes folkehelsetiltak.

Tyder på 30 000 permitterte

Virke opplyser også at 78 prosent av deres medlemmer har permittert eller vurderer å permittere. Blant respondentene i undersøkelsen er det registrert 11 200 permitterte, og ytterligere 19 900 planlagte permitteringer.

Hvis vi regner det opp til alle Virkes medlemmer tyder det på at over 30 000 sysselsatte allerede er permittert, og ytterligere 40 000 er planlagt, sier Horneland Kristensen.

Undersøkelsen ble utført 16. og 17. mars med 2180 respondenter, hvorav 418 er innenfor faghandelen. Virke organiserer 24 000 virksomheter innen handels- og tjenestenæringen, en næring som utgjør 54 prosent av privat verdiskaping i Norge.

Del artikkel: