Ett av tre produkter på nett var ulovlige

37 prosent av produktene inneholdt forbudte stoffer.

Både Forbrukerrådet og Miljødirektoratet har advart forbrukere og selgere mot å benytte seg av såkalt dropshipping, da det er tydelig økt risiko for at produktene kan inneholde farlige og forbudte stoffer.

LES OGSÅ: Advarer mot dropshipping: “Kan bli anmeldt”

Annonse

I en ny nordisk undersøkelse i samarbeid med Sverige og Finland, har Miljødirektoratet kontrollert 412 varer fra ulike nettbutikker for å se om salget foregikk i tråd med regelverket for kjemikalier.

Undersøkelsen tok utgangspunkt i nettbutikker og markedsplattformer utenfor og innenfor EØS-området og inkluderte fritidsprodukter, smykker, interiør, leker og elektroniske produkter.

Denne viste at 37 prosent av de kontrollerte produktene var ulovlig å selge fordi de inneholdt forbudte stoffer.

Det er svært alvorlig at det selges så mange produkter som inneholder farlige stoffer i strid med regelverket, og som derfor er forbudt å selge. Produktene kan skade både folks helse og miljøet, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.

Kan skade forplantningsevnen

De vanligste feilene var:

  • For høy konsentrasjon av bly, som kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.
  • For høy konsentrasjon av DEHP og kortkjedete klorparafiner i myk plast, noe som kan gi skadeeffekter på hormonreguleringen.
  • For høy konsentrasjon av kadmium i smykker, som er kreftfremkallende og giftig.

66 prosent av produktene som ble kjøpt fra nettbutikker og markedsplattformer utenfor EØS var ulovlige. I nettbutikker og plattformer innenfor EØS, fant Miljødirektoratet at 31 prosent var ulovlige produkter.

Verstingene er imidlertid Dropshipping-nettbutikkene, som viste størst brudd på regelverket med hele 70 prosent forbudte varer.

Forbrukere som handler fra dropshipping og nettbutikker som opererer fra land utenfor EØS-området, bør være klar over at det er en tydelig økt risiko for at produktene kan inneholde farlige og forbudte stoffer, sier Veulemans.

Annonse

Avslutningsvis understreker Miljødirektoratet at de fleste nettbutikkene stanset omsetningen og fjernet de forbudte produktene etter henvendelser fra de nordiske tilsynsmyndighetene.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!