Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Et rekordhøyt antall konkurser: “2019-nivå”

Varehandelen opplevde over 1000 konkurser i 2018
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

«Flere konkurser enn vi så i første måned av rekordåret 2019.»

ANNONSE

Konkurstallene skjøt i været i januar. Nå er vi for første gang tilbake på samme nivå som før pandemien – og pilene peker fremdeles oppover, det melder selskapet Creditsafe.

2019 var et rekordår på konkursfronten. Totalt gikk 3.843 norske selskaper konkurs, og den dystre trenden fortsatte i januar og februar 2020. Så ble vi rammet av koronapandemien, og stikk i strid med forventningene sank konkurstallene stødig, måned etter måned, helt frem til sommeren 2022.

I fjor høst begynte vi riktignok å se antydninger til en justering tilbake mot normalen, men få hadde nok ventet at vi skulle komme opp på 2019-nivå allerede nå i januar.

Tallenes tale er likevel tydelig: 353 konkurser i januar tilsvarer en økning på 64 prosent fra samme måned i fjor, og er kun tre konkurser færre enn i 2020 – som hadde det høyeste konkurstallet noen gang registrert i januarmåned.

Det er også 30 flere konkurser enn vi så i første måned av rekordåret 2019. Dersom denne utviklingen holder seg, går vi med andre ord mot et rekordhøyt antall konkurser i 2023, konstaterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Det store spørsmålet nå er om tallene for januar kun er et avvik fra den normale konkurstrenden, eller om det er dette nivået vi må forvente oss også i månedene som kommer.

Det er et veldig stort fokus på inflasjon og økte priser i mediene om dagen, og når det generelt er mye snakk om økonomien i landet er det også desto mer interessant å følge denne utviklingen i konkurstallene, sier Per Fjærestad.

Detaljhandelen hadde 44 konkurser i januar, en økning på 144 prosent sammenlignet med 18 konkurser i fjor.

Del artikkel: