ANNONSE

Europeiske forbrukerorganisasjoner vil temme Temu: "Ulovlig"

Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet. // Foto: Forbrukerrådet
"Bruker manipulerende design".
Linn Adine Andersen

Forbrukerorganisasjoner i EU har i dag sendt inn en klage på Temu. Netthandelsplattformen vokser i rakettfart – og klages inn for brudd på EUs forordning om digitale tjenester (DSA).

ANNONSE

LES OGSÅ: Digital Services Act (DSA) 2024 – slik påvirkes e-handlere av den nye EU-loven

Temu gir sine brukere svært dårlig forbrukerbeskyttelse, og benytter seg i tillegg av manipulative virkemidler som er ulovlig ifølge europeisk lov, forteller direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

DSA skal sikre at forbrukernes interesser blir ivaretatt. Forbrukerrådet, og andre forbrukerorganisasjoner i paraplyorganisasjonen BEUC, mener Temu er "proppfull av manipulerende design".

Forbrukerrådet skriver at Temu har 75 millioner månedlige brukere i Europa. Det manipulerende designet kan bidra til at hundrevis av millioner produkter klikkes hjem – uten at brukerne nødvendigvis hadde tenkt å kjøpe akkurat disse produktene.

Temu bruker manipulerende design for å få forbrukere til å bruke mer penger enn de hadde planlagt, samt komplisere prosessen med å avslutte kontoen dersom man ønsker det, sier Blyverket.

"Slik ønsker vi ikke å ha det"

I tillegg peker BEUC i klagen på hvordan Temu ikke oppgir viktig og nødvendig informasjon om selgerne av produktene på markedsplassen. De er bekymret for at mange av produktene ikke møter EUs sikkerhetsstandarder.

Disse standardene er til for å sikre at produkter som finner veien inn i Europa ikke er farlige eller helseskadelige. Forbrukere som får utrygge produkter inn i hjemmene sine utsettes for risiko, og slik ønsker vi ikke å ha det, sier Blyverket.

I tillegg til manglende sikkerhetsinformasjon anklages Temu for å være for lite gjennomsiktige om hvordan ulike produkter anbefales, og hvilke kriterier plattformen bruker for å anbefale produkter til forbrukere, opplyser Forbrukerrådet.

Her er bruddene på DSA belyses i klagen:

  • Temu oppgir ikke tilstrekkelig informasjon om de mange selgerne som opererer på plattformen.
  • Temu bruker manipulerende design for å fremme mersalg og låse forbrukerne til plattformen.
  • Temu tåkelegger hvorfor og hvordan enkeltprodukter anbefales til brukerne.

Disse bruddene kommer på toppen av allerede uttrykte bekymringer rundt produktsikkerheten på plattformen, skriver Forbrukerrådet.

Det er en kjensgjerning at Temu har tatt Europa med storm. Derfor er det viktig at vi som forbrukerorganisasjoner setter søkelys på det vi ser på som ulovlig praksis fra plattformen. De bryter EUs forordning om digitale tjenester, som skal sikre at europeiske forbrukere er trygge når de handler på nett, sier Blyverket.

Del artikkel: