Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Færre konkurser i fjor - frykter flere fremover

Varehandelen opplevde over 1000 konkurser i 2018
therese.karlsrud.haugen

"Krisen er ikke over"

ANNONSE

I året som nettopp har gått gikk 4090 bedrifter konkurs og 1377 ble tvangsavviklet av myndighetene. Samlet ga dette en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 12,8 prosent sammenlignet med 2019. Dette viser konkursstatistikken til data- og analyseselskapet Bisnode.

Med korona-krise i næringslivet er det svært gledelig å se at så mange bedrifter har vært reddet fra konkurs. Dette skyldes nok i stor grad støtten som gis til bedrifter fra myndighetene, samt betalingsutsettelser for offentlige avgifter, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode, i en pressemelding.

Han frykter likevel at konkursene vil øke fremover.

Mange virksomheter har slitt lenge og har måttet tære på egenkapitalen gjennom året. Krisen er ikke over, og vi frykter derfor at en del bedrifter derfor må gi opp utover våren 2021, spesielt hvis støtten fra myndighetene avvikles eller endres. Da vil vi se flere konkurser og økt arbeidsledighet som en konsekvens, sier Ruud.

Detaljhandelen

Alle fylker skal ha hatt nedgang i konkurser i 2020, bortsett fra Troms og Finnmark. Her er det en oppgang på 13 prosent fra 2019.

Både bygg og anlegg, eiendom, transport og lagring, detaljhandel, industri og engros/agentur er blant bransjene som har opplevd nedgang i antall konkurser. I detaljhandelen var det for eksempel 18,3 prosent færre konkurser i fjor.

Det er ganske sensasjonelt, slår Ruud fast.

Del artikkel: