Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Fersk kosmetikk omsetter for titalls millioner i Norge

Her ved Lush Norges butikk i Sandvika.
Lush Norge
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Lush Norge satser mer på nettbutikk fremover, i tillegg til sine seks butikker i noen av Norges største byer.

ANNONSE

Lush Norge lager fersk, håndlaget kosmetikk og legger sin tro i økologiske, vegetariske og bærekraftige produkter. Med både nettbutikk og fysiske butikker i Oslo, Sandvika, Trondheim, Bergen og Stavanger, omsatte Lush Norge i fjor for 36 millioner kroner. 

Lush Norge er eid av Lush Cosmetics som hører hjemme i England. Her produseres mesteparten av alle produktene, før de shippes med båt til Norge. Flere av grunnleggerne i kosmetikkjeden er med på utviklingen av produktene, og produksjonen gjøres for hånd på en fabrikk sør i England. Ved ekspansjon til Norge valgte Lush Norge å starte med nettbutikk før fysisk butikk, og har vært på nett siden 2008. Året etter åpnet den første butikken i Trondheim. 

Vi gikk motsatt vei i forhold til hva som kanskje er normalen, men daværende eiere mente det var greit å komme i gang så raskt som mulig for å markedsføre Lush og opparbeide en liten kundemasse før oppstart i butikk. Det fungerte veldig godt for oss, forteller Elin Sæterli, i Lush Norge, til Ehandel. 

Nettbutikken har hittil vært Lush Norges minste butikk, men etter coronaviruset har salget på nett økt kraftig og nettbutikken ligger nå på en god andreplass etter butikken på Byporten Shopping i Oslo. 

Lokal produksjon i Oslo

Mange av produktene er laget av ferske råvarer uten konserveringsmidler. Det er derfor kort holdbarhet på disse produktene, og dermed skjer noe av produksjonen rundt om i verden for å kunne forsyne kunder lokalt. 

Vi produserer allerede et lite knippe av produkter her i Norge og har gjort det i mange år. Kjøkkenet vårt ligger på Alnabru i Oslo og produserer ferske ansiktsmasker og noen ansiktsrenser. Disse produktene er laget av ferske råvarer og er helt fri for konserveringsmidler, og må derfor oppbevares kjølig og har en kortere holdbarhet enn resten av våre produkter. Det er derfor hensiktsmessig å produsere disse lokalt for at våre kunder skal få så fersk vare som mulig, forteller Sæterli. 

Bærekraft, økologi og dyrevelferd

Alle produkter hos Lush er 100 prosent vegetariske og 85 prosent er også veganske. Ingen produkter er testet på dyr, og kosmetikkjeden er opptatt av å følge sine produsenter tett slik at de har full kontroll. 

Miljøvern og bærekraft står også høyt i kurs hos oss, og gjennomsyrer hele kjeden fra produksjon av ingredienser til ferdige produkter ute i butikk. Vi ønsker at vår produksjon skal sette så lite avtrykk på naturen som mulig. Det gjør vi blant annet ved å velge våre produsenter nøye og med direkte kontakt og oppfølging, slik at vi vet hvordan ingrediensene blir til. Vi bruker så mye økologisk som mulig, vi passer på at vill natur ikke ødelegges som følge av ekspandering, samt at produksjonen er bærekraftig, forteller Sæterli.

Emballasjen er også nøye gjennomtenkt hos Lush. Helst skal det ikke trenges emballasje i det hele tatt - og derfor har de funnet opp sjampobaren, altså sjampo i form av et såpestykke. Bare i Norge alene spares 90.000 plastflasker årlig ved at kundene velger sjampobarer fremfor flytende sjampo. 

Skulle derimot kundene ønske flytende sjampo, får de kjøpt dette i emballasje laget av resirkulert og resirkulerbar PET-plast. De fleste andre produkter leveres i svarte krukker som kan returneres i butikk, hvor Lush deretter smelter om krukkene til ny emballasje på egen fabrikk.

Vi jobber hele tiden med å forbedre produksjonen, slik at vi bruker minst mulig vann og strøm, handler det vi kan lokalt og frakter minst mulig og på best måte. Vi handler rettferdig og direkte, slik at pengene går direkte til produsenten og samfunnet, og ikke til fordyrende mellomledd. Vi passer også på at lønn og arbeidsvilkår hos produsent er riktig, og at barnearbeid ikke forekommer, sier Sæterli.

Planlegger ingen ekspansjon foreløpig

Lush Norge har foreløpig ingen planer om å åpne flere butikker. På grunn av coronaviruset ønsker de å se an hvordan handlemønsteret forandres, men Sæterli forteller at de alltid holder utkikk etter gode lokaler. Nettbutikken ble også den største inntektskilden under coronapandemien, og de ønsker å fokusere videre på den fremover. 

Målet for 2020 er at flere skal oppdage nettbutikken vår. Lush betaler ikke for reklame eller markedsføring, og det gjør det vanskeligere å nå ut til nye kunder, men vi vet at når de først har handlet hos oss én gang så kommer de gjerne tilbake, sier Sæterli. 

Del artikkel: