Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Fjellsports nettsjef om plattformbyttet: “Vi står mye friere“

Christian Evensen, Ecommerce Manager i Fjellsport, forteller om deres nye plattform.
Foto: Fjellsport
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Skal være den beste nettbutikken å jobbe i for teknologiinteresserte.

ANNONSE

Fjellsport har de siste årene vært innom flere retninger for å kunne skape en konkurransedyktig e-handelsplattform hvor kundene får den beste kundeopplevelsen. Det har med tiden vist seg å være krevende å bygge en plattform helt fra scratch og det satses derfor nå fullt på et samarbeid med e-handelsleverandøren Avensia.

Både Fjellsport og Outnorth, som begge er under morselskapet Outnordic, sitter på egne utviklerteam. Sammen jobber de med et prosjekt på plattformen Commercetools, med Avensias Excite.

Nitro-løsningen til Avensia har vært veldig interessant og den har vi sett på siden 2019. Tiden har gått, vi har fokusert på andre prosjekter, vært og er i en fusjonsprosess med Outnorth, og lagerflytting og andre systembytter har blitt prioritert først. Etterhvert som tiden har gått har vi sett at vi ønsker å utvikle mer selv og gå bort fra typisk hyllevare som blant annet Optimizely er.

Fra den tiden vi først kom i kontakt med Avensia i tidlig 2019, har de utviklet Excite for Commercetools med den erfaringen de har med seg fra Optimizely og Nitro. For vår del som har lyst til å gjøre mer selv og bruke interne utviklere fremfor utelukkende konsulenter, så vi at dette kunne være en mer riktig plattform for oss videre, forteller Christian Evensen, Ecommerce Manager hos Fjellsport, til Ehandel.

Det er i følge Evensen selve arkitekturen og pakketeringen med tjenestene rundt som gjør totalløsningen og samarbeidet med Avensia attraktivt. Fra å drive i en veldig monolittisk løsning i dag, vil Outnordic i fremtiden ha tilgang til en arkitektur som gir større handlingsfrihet for utviklerne.

MACH-arkitekturen gjør det blant annet mulig å bygge microservicer rundt for å bygge eller videreutvikle funksjonaliteten i plattformen. Dette kan være applikasjoner eller funksjonalitet som vil kunne styrke brukeropplevelsen for de som besøker Fjellsport.no, eller for å effektivisere prosesser internt.

Vi står mye friere i forhold til å kunne gjøre ting selv og sette til livs de idéene vi har. Vi er ikke lenger låst til at det må være én type modul som kun er tilpasset en gitt plattform, eller én type teknologi som vi er veldig kjente med fra Magento blant annet, forklarer Evensen.

Mobile-first-web

Den nye plattformen skal stå klar innen sommeren. Det er Fjellsport som blir først ut med ny plattform, og skal vi tro Evensen kan kundene forvente seg en lynrask og fantastisk brukeropplevelse – noe han mener både nye og returnerende kunder har vel fortjent.

Ytelsen blir noe helt annet enn hva vi kommer fra i dag. Kundene vil oppleve en brukervennlig mobilweb, det vil være veldig gode presentasjoner av produktene i form av veldig god navigasjon, helt sømløst uavhengig av om du søker i butikken eller navigerer i butikken på egenhånd.

Vi benytter samme relevansemotorer som gir kundene de mest relevante produktene uavhengig av hvor de kommer fra eller hvordan de navigerer. Det er mange fordeler, men kort fortalt vil vi ta med oss læring og det beste fra dagens web-UX som også får gode tilbakemeldinger, og skrur opp kvaliteten mange flere knepp, sier Evensen.

Totalt er det nærmere 20 utviklere i sving rundt prosjektet. Med omtrent 10 utviklere i arbeid hos Avensia, har Outnordic 8-10 egne utviklere på huset som dessuten jobber med optimaliseringen av interne verktøy og prosesser.

Vi gjør et ganske stort systemskifte, ikke bare på web-arkitekturen, men også i interne verktøy. Det velger vi å gjøre selv, og vi er åtte utviklere som primært jobber på PIM-systemer, prising, varedata og lignende, altså alle typer støttesystemer som er viktig inhouse.

Én ting er å ha web-komponenter som søkemotorer og CRM-systemer og annet som støtter rundt weben, men det aller viktigste er det som skjer inhouse. Har du ikke god kontroll på varedata og produktinformasjon, så vil dette forplantes ut i butikken og bidra til at design og funksjonalitet ikke fungerer optimalt, sier Evensen.

En helt ny verden

Når det kommer til investeringen i den nye plattformen ønsker ikke Fjellsport å dele nøyaktig hvor mye som er gått med. Én ting er dog sikkert: utviklerteamet er sultne på å bygge egne løsninger og det er ikke mangel på engasjement rundt arbeidet de er godt i gang med.

For Evensen selv hentes motivasjonen i skiftet fra de eldre og noe gammeldagse teknologiene til de nye og moderne verktøyene.

Det å se mulighetene i teknologien som ligger der og prøve å få det til å passe inn i måten vi jobber på, og ikke minst å få med seg folk og finne nye og mer effektive måter å jobbe på, er motiverende. Det er klart at mye av de teknologiene vi kommer fra er veldig gammeldagse og litt tungvinte. Nå kommer vi til en helt annen verden med moderne verktøy.

Det er tydelig at Fjellsport ikke kun har som mål å tilby den beste kundeopplevelsen på nett til sine brukere – men at de også har et sterkt fokus på teknologi og ønsker å være en attraktiv arbeidsgiver for utviklere, noe ecommerce-manageren bekrefter.

Vi må lære oss å krabbe før vi kan gå og gå før vi kan løpe, vi må bygge opp kompetanse internt og gjøre oss til en attraktiv arbeidsgiver. Vi skal ikke bare være den beste friluftsbutikken på nett, vi skal også være den beste nettbutikken å jobbe i for teknologiinteresserte ved å skape utfordringer, ligge i front og være ambisiøse, avslutter Evensen.

Del artikkel: