Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Flere gikk dukken i juli - én bransje skiller seg negativt ut

Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Bekymringsfullt, sier kredittøkonom.

ANNONSE

For første gang i 2021 ser man en økning i antall konkurser sammenlignet med fjoråret. Dette gjelder antall samlede konkurser for julimåned, som har økt med 3,3 prosent mot 2019.

Selv om vi ser en liten økning totalt for bedrifter som har måttet gi opp denne måneden, er konkurstallene i år på et svært lavt nivå. Det skyldes nok først og fremst at myndigheten har utsatt fristen for innbetaling av skatter og avgifter, og vi frykter de lave konkurstallene kan bli avløst av høyere tall når bedriftene må betale utsatte krav parallelt med ordinære terminer senere i år eller ved inngangen av neste år, sier Per Einar Ruud, kredittøkonom i Bisnode, i en pressemelding.

Myndighetene har tvangsoppløst 97,4 prosent flere selskaper i juli i år sammenlignet med i fjor. Dette er hovedsakelig årsaken til økningen totalt sett. Antall rene konkurser gikk ned med 29,2 prosent.

Med størst nedgang i konkurser finner vi hotell- og restaurantbransjen som har gått ned med 49 prosent. Detaljhandel har en nedgang på 37,8 prosent. De to bransjene transport og lagring, og bygg og anlegg, har oppgang i antall konkurser på henholdsvis 5,1 og 1,3 prosent.

Det er litt bekymringsfullt at såpass mange i bygg og anlegg går konkurs. Vi sa lenge at denne bransjen på egenhånd stod for en av fire konkurser, mens nå nærmer det seg snart en av tre konkurser. Det gjør at man skal være litt obs på å gi kreditter til mange i Bygg- og anleggsbransjen, sier Ruud.

Del artikkel: