Gjennom fjorårets tre siste måneder gjennomførte Klarna en global undersøkelse for å ta tempen på netthandelsvanene til forbrukerne i de respektive landene.
Økningen blant de som foretrekker å handle mest på nett, er størst i Norge. Dette viser funnene fra undersøkelsen som er gjennomført i 17 land, inkludert Norden, USA, Australia og store deler av Vest- og Sør-Europa.
De kategoriene som vokser mest er hus og hage, dagligvarer og smykker og accessoirer. Sammenligner man tallene mot samme kvartal i 2021 er har andelen nordmenn som foretrekker netthandel fremfor fysisk handel økt med 27 prosent. Andelen nordmenn som foretrekker fysiske butikker går ned med 8 prosent.
Selv om nordmenn fremdeles er blant dem i undersøkelsen som handler minst jevnlig på nett, bare knappe 1 av 4 oppgir at de gjorde dette ukentlig eller oftere i fjerde kvartal i fjor, tyder denne kraftige økningen på at netthandel kan bli enda viktigere for flere fremover. Våre undersøkelser tyder på at spesielt muligheten for å finne lavere priser er viktig for at kundene velger nett. Det er nok en medvirkende årsak til at vi nå ser at interessen for netthandel er økende – noe som er verdt å merke seg for aktørene i dette markedet, sier Geir Østby, Klarnas Norge-sjef.
Kan tjene på å satse digitalt
Kombinasjonen av hvordan mange under pandemien gikk over til netthandel på grunn av nedstengninger, og de økte levekostnadene som har preget samfunnet det siste året, ser det altså ut til at stadig flere foretrekker netthandel for å finne de mest gunstige prisene før de handler.
Østby påpeker at spesielt butikker som operer innen kategoriene hus og hage, og dagligvarer, kan ha mye tjent på å satse mer digitalt i tiden fremover. For selv om disse kategoriene i den globale undersøkelsen er de som per i dag handles mest i fysiske butikker, er de også kategoriene som har hatt den kraftigste økningen i netthandelspreferansen de siste årene.
78 prosent av de spurte mente at prisene var lavere på nett enn i fysisk butikk. Dette skal ha vært den viktigste fordelen ved å handle på nett. 77 prosent oppga at muligheten for å sammenligne priser var enklere på nett – og 76 prosent mente at å handle på nett sparte dem tid fremfor å måtte fysisk møte opp i en butikk.
Dobling av prisforespørsler
Dette vises også i Prisguiden hvor Klarna har sett en enorm økning så langt i 2023.
Bare i løpet av januar i år har Prisguiden fått mer enn dobbelt så mange prisforespørsler fra prisbevisste nordmenn om å bli varslet dersom et produkt faller i pris. Det er et tydelig tegn på at mange er langt mer bevisste på pris, noe vi også så tydelige tegn på gjennom hele julehandelen. Det er til dels store besparelser på å shoppe smart og benytte seg av de mange verktøyene som etter hvert er tilgjengelig, sier Østby.
Selv om stadig flere nordmenn foretrekker å handle på nett er det fremdeles 7 av 10 som synes at den totale handleopplevelsen er bedre i fysisk butikk. Det kan derfor bli enda viktigere fremover å ta i bruk verktøy som live shopping og personlig service via chat og video.
Ifølge undersøkelsen mener 75 prosent av de norske forbrukerne at nettbutikker bør kontinuerlig investere i teknologi for å møte forbrukernes økende forventninger til handleopplevelsen. Det de ønsker seg aller mest er friksjonsfrie betalinger, produktanbefalinger basert på egne preferanser, digital gjenkjenning med personlig velkomst og service i nettbutikken samt virtuelle prøverom og butikker.
Kategoriene hvor preferansen for netthandel økte mest fra i fjor:
- Hus og hage: + 47 % (18 prosent foretrekker nett)
- Dagligvarer: +46 % (19 prosent foretrekker nett)
- Smykker og accessoirer: +40 % (20 prosent foretrekker nett)
- Farmasøytiske produkter: +35 % (25 prosent foretrekker nett)
- Skjønnhetsprodukter: + 33 % (28 prosent foretrekker nett)
- Klær og sko: +29 % (32 prosent foretrekker nett)
- Barneprodukter: + 28 % (16 prosent foretrekker nett)
- Bildeler og bilprodukter: + 28 % (21 prosent foretrekker nett)
- Sport og fritid: +24 % (27 prosent foretrekker nett)
- Underholdning: +20 % (42 prosent foretrekker nett)
- Elektronikk: +16 % (33 prosent foretrekker nett)
- Erotiske artikler og sexleketøy: Uendret (31 prosent foretrekker nett)
Undersøkelsen inneholder innsikt fra 21 770 respondenter hvorav 1383 av disse er nordmenn. Landene som inngår i undersøkelsen er Norge, Sverige, Finland, USA, Australia, Storbritannia, Irland, Tyskland, Østerrike, Nederland, Belgia, Frankrike, Italia, New Zealand, Polen, Portugal og Spania.