Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Forbrukertilsynet truer Klarna med tvangsmulkt: "Kan være ødeleggende"

Må betale 9 millioner kroner per uke hvis de ikke legger om betalingsløsningen.
Jimmy Andersson

Forbrukertilsynet mener Klarna Bank AB bryter loven ved å tilby betalingsløsningen "Kjøp nå, betal senere".

Forbrukertilsynet hevder at den populære betalingsløsningen er en kredittavtale, og da gjelder strenge lovkrav som Klarna må følge når de tilbyr tjenesten.

For å inngå en kredittavtale må forbrukere søke om kreditt og signere kredittavtalen. Det er også et lovkrav at den som tilbyr kreditt, må foreta kredittvurderinger. Dette gjør ikke Klarna i dag og dette fører til at folk får mulighet til å handle ting på kreditt som de ikke nødvendigvis har råd til å betale for, skriver Forbrukertilsynet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Klarna selger kasseløsning i milliardhandel – her er de nye eierne

ANNONSE

Hvis Klarna ikke legger om sin praksis innen 1. november 2024, vil Forbrukertilsynet med virkning fra samme dato ilegge Klarna en tvangsmulkt på ni millioner kroner hver uke lovbruddene pågår.

Klarna er en stor aktør i det norske markedet, og vi mener det er alvorlig at de unnlater å følge regelverket for denne tjenesten. Dette går utover svært mange forbrukere som benytter seg av betalingstjenestene deres, sier Trond Rønningen, direktør i Forbrukertilsynet.

Mange bruker Klarna

Forbrukertilsynet er klar over at Klarnas betalingsløsninger er svært populære blant forbrukere, og oppfattes som trygg og praktisk ved kjøp av varer på nett.

Likevel mottok Forbrukertilsynet i 2023 over 600 klager knyttet til denne betalingsløsningen. På bakgrunn av dette, og at mange nettbutikker i dag bruker Klarna som en av sine betalingsløsninger, åpnet Forbrukertilsynet tilsynssak for å undersøke Klarnas praksis.

Vi ser av klagene vi har mottatt at det imidlertid ikke alltid er så trygt å handle med Klarna. Forbrukertilsynet jobber for å skape et tryggere og enklere samfunn for forbrukerne, som innebærer å sikre lovens krav om at forbrukere som ikke har lov til å handle på kreditt, ikke får det.

Det kan være ødeleggende for privatøkonomien at forbrukere som ikke har økonomi til det, får handle på kreditt. I tillegg skal forbrukerrettighetene folk har ved når de pådrar seg gjeld følges, sier Rønningen.

Del artikkel: