Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Forbrukertilsynet ut mot 47 aktører – brøt forbud mot skjult reklame

Foto: Illustrasjonsbilde/iStock
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Merkingen var ikke god nok.

ANNONSE

Hele 47 annonsører har brutt forbudet mot skjult reklame. Dette skriver Forbrukertilsynet, som nylig har gjennomført en tilsynsaksjon i sosiale medier.

Aksjonen hadde som mål å avdekke skjult reklame. I et samarbeid hvor butikker, nettbutikker og andre annonsører benytter seg av influensere til markedsføring på plattformer som Instagram, TikTok og Snapchat, påpeker tilsynet at det alltid er annonsøren som har hovedansvaret for at innleggene blir merket tydelig som reklame.

Aksjonen viser at det fortsatt er et problem at merkingen skjules på forskjellige måter. Merkingen kan for eksempel være plassert helt ute i kanten eller bak brukernavnet. Liten skriftstørrelse eller farge som går i ett med bakgrunnen kan også gjøre det vanskelig å få øye på merkingen, skriver Forbrukertilsynet på sine nettsider.

LES OGSÅ: Forbrukertilsynet varsler milliongebyr til flere nettbutikker

De virksomhetene som har brutt forbudet mot skjult reklame mottar et brev av Forbrukertilsynet med beskjed om å ta grep og overholde reglene som gjelder ved bruk av influensere i markedsføringen. Fristen for å kommentere forholdene i brevet og bekrefte at man vil følge markedsføringslovens krav er satt til 24.juni.

Det er annonsørene som har hovedansvaret for at innleggene blir tydelig merket, selv om det er påvirkerne som publiserer innleggene. Annonsørene må sørge for opplæring, oppfølging og kontroll av påvirkerne de benytter seg av. De må også iverksette tiltak hvis påvirkerne legger ut umerkede eller utilstrekkelig merkede reklameinnlegg, skriver tilsynet.

Per i dag vil Forbrukertilsynet kunne bruke økonomiske sanksjoner ved gjentatte lovbrudd. Det er dog foreslått av Barne- og familiedepartementet å sanksjonere skjult reklame med overtredelsesgebyr, et forslag som støttes av Forbrukertilsynet.

Blant de 47 annonsørene gjeldende i denne saken er Fjellsport, Bergans, Dale of Norway, David-Andersen Retail, Kid Interiør, Desenio og Spillfabrikken mfl. Komplett liste over mottakere av brevet finnes her.

Del artikkel: