ANNONSE

Fortsatt nedgang i konkurser: ”Klart oss langt bedre enn først fryktet”

Per Fjærestad, Norgessjef i Creditsafe.
Creditsafe
Linn Adine Andersen

Kun 55 konkurser i detaljhandelen i Q2 2021.

ANNONSE

"Krisen er ikke over", ble det sagt i januar i år. Næringslivet fryktet flere konkurser til tross for en nedgang i 2020 sammenlignet med 2019. Nå er tallene for andre kvartal 2021 klare, og de viser en markant nedgang i konkurser fra 2020 og 2019.

Vi har utvilsomt klart oss langt bedre enn først fryktet, sier Per Fjærestad, Norgessjef i Creditsafe, i en pressemelding.

Det har i løpet av andre kvartal 2021 blitt begjært til sammen 685 konkurser i Norge. Dette til sammenligning mot 863 konkurser i samme periode i 2020, og 953 i samme periode i 2019.

Samtidig som mange selskaper står ovenfor utfordringer som lite aktivitet, lav produksjon samt dårlig inntjening - finnes også de coronarelaterte ordningene for utsatte skatter, politiske tilskudd og andre støtteordninger. Mange fryktet et konkursras da pandemien inntraff Norge i mars 2020 - men konkurstallene kjører et eget løp, og kan gjøre det vanskelig å se den reelle økonomiske situasjonen i norsk næringsliv.

Er det én ting denne pandemien har vist oss er det at konkursutviklingen ikke nødvendigvis gir oss et riktig bilde på den økonomiske utviklingen i samfunnet. Den sier mer om hvordan vi håndterer den aktuelle, økonomiske situasjonen, og om den generelle risikoen i markedet, sier Fjærestad.

I detaljhandelen var det i løpet av andre kvartal i år 55 foretak som gikk konkurs. Dette er en nedgang på over 50 prosent sammenlignet med 2020. I de typisk coronautsatte bransjene var det til sammen 116 konkurser for samme periode.

Fjærestad er dog spent på å se utviklingen utover høsten, når vi forhåpentligvis nærmer oss en "normal" hverdag igjen.

Hva skjer nå når optimismen gradvis kommer tilbake og aktiviteten tar seg opp, samtidig som støttekronene skal tilbakebetales? Vil vi da også se en økning i antall konkurser? Jeg stiller meg tvilende til at vi vil se noen konkursbølge, men vi vil sannsynligvis får en korrigering tilbake mot de konkursnivåene vi så før pandemien, da optimismen og risikoviljen i næringslivet var betydelig større, avslutter Fjærestad.

Del artikkel: