Forventer at nordmenn vil handle for 92 milliarder i sommer

Flere usikre faktorer vil kunne påvirke sommerhandelen i begge retninger.

Nordmenn skal bruke 92 milliarder kroner i sommer. Dette melder Virke som har fått utarbeidet en rapport hvor det konkluderes med at det er vanskelig å se for seg vekst i år etter fjorårets rekordsommer.

Sommerhandelen i 2021 hadde en vekst på 15 prosent mot 2019. Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, er spent på hva denne sommeren vil bringe. Anslaget er en omsetning på 91,8 milliarder kroner eks. MVA, hvilket er fem prosent lavere enn i fjor.

Annonse

Sommerhandelen i fjor fikk et løft etter gjenåpningen av samfunnet våren 2021. I år er bildet mer usikkert på bakgrunn av prisøkning på strøm og drivstoff, økende boligrente og ustabilitet på grunn av krigen i Ukraina. På den andre siden kan problemer i flytrafikken og problemer i passproduksjonen føre til at mange ferierer og handler i Norge også denne sommeren, sier Hammerstad.

Selv om sommerhandelen forventes å bli lavere i år enn i fjor, er den fremdeles høy i et historisk perspektiv, påpeker Hammerstad. Hittil i år har kategoriene sko og kosmetikk hatt en stor omsetningsvekst samtidig som nordmenn tilbringer mer tid og legger igjen mer penger hos restauranter og utelivet.

Også grensehandelen har tatt seg opp, noe som naturlig påvirker sommerhandelen i hjemlandet.

Mange ferierte i Norge i fjor. Det gjorde Sørlandet til vinner av fjorårets sommerhandel, sammen med Nord-Norge. Det er i sør og i nord det knytter seg mest spenning til årets sommerhandel. Det er usikkert om mange av oss ferierer hjemme, om det kommer turister og ikke minst hvordan sommerværet blir. Det blir spennende å se, sier Hammerstad.

LES OGSÅ: Virke forventer ikke vekst for norske nettbutikker i år

LES OGSÅ: Klær og kosmetikk løfter detaljhandelen i mars

LES OGSÅ: Klar økning i grensehandelen – "regjeringen må leverer tiltak"

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!