Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Fra hest og kjerre til pakkebokser og e-handel: Posten fyller 375 år

Tone Wille, konsernsjef i Posten Norge.
Foto: Posten Norge
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

"Vi er i konstant utvikling og alltid i startblokken"

ANNONSE

I dag fyller Posten 375 år. Med en heldigital feiring i konsernet og et tilbakeblikk på årene som har gått, oppsummerer konsernsjef i Posten, Tone Wille, utviklingen gjennom tidene.

"Leveranser blir aldri gammeldagse", sier Wille, og deler at Posten i løpet av 2021 leverte hele 65 millioner pakker i Norge. Fra å være en rendyrket postvirksomhet er Posten i dag et nordisk logistikk-konsern hvor 75 prosent av omsetningen kommer fra konsernets e-handel og logistikktjenester.

På tvers av det norske, svenske og danske markedet har virksomheten til sammen 7000 utleveringssteder. Innovasjon og et raskt tempo går igjen, helt siden 1647.

Vi må forstå historien for å bygge fremtiden. Posten har skyndet seg langsomt, samtidig har omstillingene gått svært raskt. Gjennom godt samarbeid med fagforeningene og felles virkelighetsforståelse er driften tilpasset nye rammevilkår og ny teknologi. Uten konflikt har antall ansatte i postvirksomheten gått fra 30 000 på 90-tallet til om lag 7000 medarbeidere i dag. Det sier noe om vår omstillingsevne og -vilje, sier Wille.

LES OGSÅ: Slik ble e-handelsåret 2021 – og her er de heteste trendene 2022

Innovasjon, teknologi og bærekraft

Blant Postens viktigste satsingsområder er innovasjon og teknologi. Postombæringen i Norge startet med hest og kjerre. Deretter kjøpte Posten landets to første dampskip i 1826, var involvert i etableringen av Norges første jernbane i 1853, introduserte Postbilen i 1918 – og ikke minst den norskproduserte elbilen Paxster i 2013, som i dag benyttes over hele landet i tillegg til å eksporteres til andre land.

Posten forvalter en samfunnsviktig infrastruktur som gir folk over hele landet tilgang til gode tjenester. Det siste året har Posten opprettet tusen nye utleveringssteder. Og vi har utviklet en rekke nye digitale tjenester, som Digipost, digitale frimerker, sending fra egen postkasse, sporing og selvbetjente pakkebokser som åpnes med egen smarttelefon. Vi er i konstant utvikling og alltid i startblokken, sier Wille.

Dessuten har konsernet et mål om netto utslipp fra hele virksomheten i 205, samt å være bransjeledende på bærekraftig verdiskapning.

Som første nordiske logistikkaktør utstedte Posten i 2021 grønne obligasjoner for 1 milliard kroner. Pengene skal brukes til å investere stort i grønne prosjekter og intensivere arbeidet med klimakutt. Vi tror konkrete og ambisiøse mål skaper både energi og tempo i klima- og miljøarbeidet, sier Wille.

Del artikkel: